Медицинският университет в Плевен отбелязва 100 години от рождението на основателя и първи ректор на висшето училище

0
503
Проф. д-р Недко Кючуков

Медицинският университет в Плевен ще отбележи 100 години от рождението на проф. д-р Недко Кючуков (22.06.1921 – 19.02.2010 г.) – основател и първи ректор на висшето училище. Събитието ще е на 22 юни 2021 г. от 13.00 ч. в Ректората. Специални гости ще бъдат съпругата на проф. Кючуков – проф. д-р Евгения Йорданова, известен хематолог, и синът му – доц. д-р Георги Кючуков, неврохирург. Паметната дата е повод плевенската академична общност да се преклони пред делото на основателя и да си припомни значението на постигнатото от него по време на 12-годишното му управление – от 1974 до 1986 година.

Във връзка с годишнината настоящият ректор на университета – проф. д-р Добромир Димитров, стартира процедура Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен да носи името на проф. д-р Недко Кючуков, каквото е и желанието на семейството му. На празника на университета през 2021 г. – 31 октомври, официално ще бъде открит и паметник на първия ректор в Спортния комплекс, който също носи неговото име.

Проф. д-р Недко Кючуков е смятан за своеобразен баща на плевенския Медицински университет. Той е един от основоположниците на неврохирургията в България. Основател е на неврохирургичните клиники във Варна и Плевен. Почетен председател е на Българското неврохирургично дружество.

Недко Кючуков е роден в Ямбол на 22 юни 1921 г., потомък е на бежанци от Беломорска Тракия, от тамошното село Аврен. Учи в ямболската гимназия, а след завършване на средното си образование отива в казармата в Шумен. Там го арестуват за политическа антифашистка дейност и около три години бъдещият професор прекарва в Сливенския затвор, докато комунистическият преврат през 1944 г. не му връща свободата.

Записва се в Софийския медицински университет, където среща жената на живота си – Евгения Йорданова. Завършва медицина през 1950 г. и още преди официалното си дипломиране вече е поканен на работа във Военната болница. Там специализира в новосъздадената Клиника по неврология и неврохирургия при проф. Савов. След близо 15 години напуска Военна болница, защото е поканен в новосъздадения Медицински институт във Варна да създаде Клиника по неврология и неврохирургия. След време Недко Кючуков става част от ръководството на института, отговаряйки за лечебно-диагностичната дейност.

През 1974 г. е взето решение да бъде открит факултет на Медицинска академия в Плевен. За негов пръв декан е поканен проф. Недко Кючуков. Първата задача на професора е да се заеме с изграждането на база за учебната и медицинска дейност на новосъздадения факултет. Най-напред бъдещите медици са настанени в Техникума по дървообработване в Плевен. Започва голяма реконструкция на сградата на училището и на Окръжна болница – тя става университетска база. През есента на 1974 г. започват редовните учебни занятия на първия випуск от 250 студенти на висшето училище. Построява се студентско общежитие с 250 легла, а с труда на преподавателите и студентите – и модерна спортна зала и четири лекционни аудитории.

Следващите пет години се разкриват още 24 катедри, 14 от които клинични. Развитието на Медицинския факултет в Плевен през първите години от неговото съществуване се очертава от три главни дейности – учебно-преподавателска, лечебно-диагностична и научно-изследователска.

На 1 март 1974 г. е създадена първата Катедра по неврология и неврохирургия, Проф. д-р Недко Кючуков участва в създаването на Клиниката по неврохирургия както с научния си капацитет, така и във физическото й построяване. Редовно в почивните дни се организират бригади от асистенти и шефове на катедри, които носят тухли и пясък, копаят, строят клиниката. Затова и съпругата му казва, че Неврологичното отделение при Университетската болница съвсем буквално е минало през ръцете на мъжа й.

Проф. Кючуков е извършил над 6 000 черепно-мозъчни операции, обучил е и няколко хиляди студенти и специализанти. Отново на принципа на бригадите са построени допълнителните постройки, необходими за обучението на студентите в базата на бившия техникум. С течение на времето висшето медицинско заведение в Плевен се сдобива с кадри, оборудва се с апаратура. Най-много специалисти са привлечени от София, Варна и Пловдив. Хабилитираните преподаватели идват и разкриват свои специализирани катедри, назначават асистенти и организират обучението. Съпругата на професора – д-р Йорданова, оглавява Катедрата по вътрешни болести, създава Клиниката по хематология. Проф. Кючуков 12 години оглавява факултета – първоначално като декан, а после и като ректор и остава на ръководната позиция до 1986 г, когато се пенсионира. През 1979 г. учебното заведение прераства във Висш медицински институт.

Ръководството на плевенската Алма Матер, за която проф. д-р Недко Кючуков е направил толкова много, прави всичко възможно името и делото му да се помнят и от следващите поколения. През 2013 г. реновираната спортна зала на Медицинския университет в Плевен е наречена Спортен комплекс „Проф. д-р Недко Кючуков“ – на името на основателя и първи ректор на висшето учебно заведения.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here