Малки моми от плевенското село Победа браха билки и виха венци за здраве на Еньовден

0
611
читалище „Зора -1990 г.“ - с. Победа, Еньовден

Малки моми от плевенското село Победа браха билки и виха венци за здраве на Еньовден, 24 юни. Празникът съвпада с лятното слънцестоене и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Според вярванията Еньовден е най-силният ден в годината, а набраните в ранно утро билки са най-лековити. Празникът беше организиран от местното читалище „Зора -1990 г.“

По стар народен обичай, нагиздени в празнични премени, момичетата от селото тръгнаха по росните поляни да берат билки – еньовче, бял равнец, синя жлъчка, жълт кантарион, мащерка, живовляк, липа, маточина, невен, джоджен, детелина и др. От уханните треви те увиха Еньовски венец, под който минаха всички, за да са здрави през цялата година.

Всяка девойка изработи венче за главата си и всички заедно посрещнаха изгрева с радост, защото Слънцето е светлина, а светлината символизира живота и доброто, знанието, божествеността и духовността. Момичетата вярват, че традицията трябва да се пази, защото всички тези ароматни и лековити билки са дар от Бога. Арката от билки ще остане през целия ден пред сградата на читалище „Зора – 1990 г.”, за да може всеки желащ жител на село Победа да мине под нея за здраве.

Еньовден е празник в българския народен календар, който се чества на 24 юни всяка година. Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника Слънцето „трепти“, „играе“ и, който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.

Вярва се, че преди да „тръгне към зима“ слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве. На Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта, преди изгрева на слънцето. Жените – баячки, сами ходат и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за болестта без име.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here