Лигата на българските писатели в САЩ и по света награди писателката Неда Антонова със специалната си награда – статуетката „Нике“

0
1337
Неда Антонова

Лигата на българските писатели в САЩ и по света награди изявената и доказана българска писателка Неда Антонова, родом от Плевенско, със специалната си награда – статуетката „Нике“. Призът се дава по повод нейната 80-годишнина и за високи и трайни постижения в областта на литературата и културата.

„Безспорни и всепризнати са усилията на г-жа Антонова през всичките години на нейната творческа дейност за запазване и утвърждаване на националните ни традиции и за пробуждане на историческата памет, както и приносът й за извисяване на българския дух и единение“, коментира по повод отличието Ангел Колев, президент на Лигата на българските писатели в САЩ и по света.

Биография на Неда Антонова:

Писателката е родена в плевенското село Николаево. Завършила е Института за култура в Санкт Петербург. Работила е като журналист – редактор е в художествената редакция на Военно издателство „Св. Георги Победоносец“, основател е на сп. „Отечество“. Член е на Съюза на българските писатели от 1983 г. и е автор на няколко стихосбирки, пиеси и на повече от 20 романа. На особен читателски интерес се радва трилогията „Възкресените“: „Царица Елеонора Българска“, „Неговата любима. Ботев и Венета – баладата на века“, „Съвършената. Преподобна Стойна – неканоничната светица“, а също романът за Васил Левски „Любовта и смъртта на първия след Бога“.

Първото издание на новия роман „Безмълвие. Греховната младост на Паисий Хилендарски“ от Неда Антонова беше изчерпано светкавично. След като стана бестселър на издателство „Хермес“ за периода 18-24 май 2020 г, стойностното четиво беше разграбено бързо от книжарниците и издателството пусна втори тираж.

Неда Антонова е единствената жена, удостоена с литературната награда „Златен меч“ за най-добър разказ на списание „Български воин“. Има награди от Националния фонд „Развитие“ и Националния център на книгата.  Писателката е почетен гражданин на Търговище, където живее.

Нейни книги са преведени на френски, руски, чешки, полски езици.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here