Кукерска група от детска градина “Дружба” откри днешното заседание на Общинския съвет в Плевен

0
131
Кукерска група - "Дружба"

Единствената детска кукерска група в Плевен бе гост на Общинския съвет в Плевен и постави началото на днешното редовно заседание на съветниците. Децата са от детска градина “Дружба“ – Плевен, с директор Бистра Калева, а техни ръководители са преподавателите Мариана Христова и Анета Иванова.

Преди да започнат дебатите, децата бяха приветствани от председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански и кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов. „От името на всички колеги в Общинския съвет благодаря на малките ни гости за приятната изненада. Радва ме фактът, че деца на такава възраст учат и съхраняват народните ни обичаи“, обърна се към децата доц. д-р Малкодански. Пред общинските съветници и присъстващите в залата представители на общинска администрация и граждани малките кукери изпълниха кукерско хоро и наричаха за здраве и добруване.

Детската кукерска група в ДГ „Дружба“ – Плевен, е сформирана в началото на тази година с идеята да се пазят българските традиции. В нея участват 19 деца, всичките на 5-годишна възраст. “Децата сами изработват кукерските маски, помагат им родители и учители. Участието им в кукерските игри е едно неповторимо изживяване за тях“, сподели ръководителят на малките кукери Мариана Христова. Гостуването на малчуганите е било планирано за януарската сесия, но обявената тогава грипна епидемия в Плевен отлага гостуването за заседанието през февруари, поясни тя.

Освен благодарност и поздравления за изпълнението си, малките кукери получиха от домакините в Общинския съвет и подаръци – лакомства и мартеници.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here