Копродукцията „Чудото на Свети Георги“ обедини творчески екипи от театрите в Плевен, Ниш и Арад

0
517

Творчески екипи от ДКТ „Иван Радоев“ в Плевен, Народния театър в Ниш, Сърбия, и Класическия театър „Йоан Славичи“ в Арад, Румъния, се обединиха в копродукцията „Чудото на Свети Георги“ от Русомир Богдановски. Премиерните спектакли ще са на 28 и 29 юни 2021 г. от 19 часа на плевенска сцена.

Адаптацията и режисурата са на Никола Завишич (Сърбия), хореограф е Андреа Гаврилиу (Румъния), музиката е на Милен Апостолов, сценографията и анимацията на Николай Димитров NAD, костюмите са дело на Константин Вълков, преводът – на Светлана Атанасова, а драматург е Андрей Филипов.

В ролите участват актьорите от Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен Асен Данков, Антъни Пенев, Бориса Сарафова и Надя Керанова, сръбските актьори Драгиша Велкович, Драгана Йованович и Марко Павловски и техните колеги от Румъния Марина Палли и Стефан Догару. Заглавието е със специалното участие на Деян Лилич (Северна Македония).

„Чудото на Свети Георги“ е фантастична трагикомедия от македонския писател Русомир Богдановски, която остроумно, забавно и абсурдно интерпретира общи за всички народи на Балканите теми: постоянните войни, жестоките убийства на владетели, злоупотребата с религията и подмяната на вярата.

Тази гротескна игра се случва в едно безименно царство (може би някъде на Балканите), където се води вечна борба за власт, за да се държи народът в пълно подчинение чрез злоупотреби и манипулации с вярата му.

Но какво се случва, когато ангелите, водени от Архангел Михаил, отправят към владетеля предложение да се откаже от старите езически вярвания и да приеме една нова религия, която удивително напомня на християнската? Може ли цялото царство да промени вярата си за една нощ? Каква е цената на такава промяна?

Три балкански нации – българската, румънската и сръбската, ще се представят чрез своите актьори в това съвместно театрално изживяване, изпълнено с много ритъм, с хумор и любов.

Да, любов, която продължава да витае над всички герои и ситуации като единственото останало оръжие от страна на доброто в борбата с глупостта, тъмнината и злото.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here