Колекция с непоказвани в Плевен 68 картини на Светлин Русев ознаменува 90-та годишнина от рождението му

0
589
Откриване на изложба - Светлин Русев
От ляво надясно: Светла Тончева (галерист), Пламена Рачева (изкуствовед), Васил Илиев (колекционер) и кметът на Община Плевен Георг Спартански

Колекция с непоказвани в Плевен 68 картини на Светлин Русев ознаменува 90-та годишнина от рождението му. Експозицията беше открита официално тази вечер в Артцентър “Плевен” от изкуствоведката Пламена Рачева, кметът на Община Плевен Георг Спартански и собственикът на великолепните произведения Васил Илиев.

Колекцията, създадена в периода 2010 – 2018 г., включва творби, изпълнени в класическата живописна техника на маслени бои, акварел, смесена техника и рисунка. Изложбата е представителна извадка за творчеството на именития български художник и общественик от Плевен. Тя поднася на публиката пейзажи, като най-ранният от тях е от Плевен (1961 г.) и той дава възможност да се види как се е развила пейзажната естетика на твореца десетилетия по-късно.

Пейзаж от Плевен (1961 г.)

Особен акцент в изложбата носят натюрмортите с цветя. Много въздействащи са женските образи: голи женски тела, цикъл “Глава”, цикъл “Богородици” – камерни по своите формати, те носят отличителните черти на късния период в изкуството на художника. Представен е портрет на пророчицата Ванга, както и автопортрет на автора.

Портрет на пророчицата Ванга

За подготовката на всяка своя картина Светлин Русев е правил серия рисунки. За портретите това обичайно са скици с креда от натура на образа и на ръцете на портретувания. Тези скици са много ценни, защото в тях е живият контакт с модела и носят отражение на неговия вътрешен свят – духовен и емоционален, изтъкна Пламена Рачева.    

“Светлин Русев винаги търсеше и намираше духовното измерение в изкуството си и с образ, и със слово… Умееше да персонифицира талантите още в зародиш и да подпомага израстването им. Умееше да разпознава чистата и омърсената душа и да защитава истината си. Притежаваше свръхработоспособност в творческата си дейност на художник, критик, колекционер, куратор, общественик”, добави още тя и припомни важни моменти от биографията на видния плевенчанин.

Той е създател на две художествени галерии – в София и Плевен, директор е на Националната художествена галерия, професор е в Националната художествена академия, където оставя едно талантливо поколение професори и свои ученици. Русев е галерист и експерт-консултант, академик и носител на най-престижни международни награди за изкуството си; депутат и организатор на Дружеството на колекционерите в България, първи зам.-председател на Комитета за култура. Светлин Русев е почетен председател на АИАП в Париж, член-кореспондент на Академията за изящни изкуства в Берлин, почетен член на Фондация “Ника – Кай” в Япония, почетен член на „Кюнстлерхаус“ във Виена.

Преди 39 години той дари безценната си колекция с българско и чуждестранно изкуство на родния си град Плевен. Всяка година на рождения си ден художникът откриваше самостоятелна изложба с послание, което отправяше с изкуството си и със силата на словото си. И последната, през 2018 ч., чието откриване не доживя, не направи изключение.

Васил Илиев разказа историята на своята колекция с творби на акад. Светлин Русев. В края на 2009 г., в галерия “Дени” във Варна, той попада на каталог с творби на Светлин Русев. Избира си негова картина, която галеристката поръчва на художника. Получава първата си творба и поръчва портрет на Ванга, който става готов през февруари 2010 г. Авторът се свързва по телефона със собственика на портрета и му казва: “Много се измъчих, докато нарисувах Ванга за Вас. Повече няма да рисувам Ванга”. В началото на 2013 г. Илиев се сдобива с автопортрет на Светлин Русев, който е вариант на автопортрета му, закупен от световноизвестната галерия “Уфици” във Флоренция, Италия. Следва пейзаж с червените дървета на София, а до 2018 г. колекционерът успява да закупи всички картини на Светлин Русев, които той изпраща в Галерия “Дени”.  

Автопортрет на Светлин Русев.

“Последните 2 картини, които купих, са рисувани март месец 2018 г. – два месеца преди да почине. Едната е “Носталгичен пейзаж”, а другата е “Спомен” – женска глава в синьо. На повечето картините има бележки от Светлин Русев, което също е много ценно, информира още собственикът на платната.

Той е имал възможност да се срещне със Светлин Русев само веднъж – на неговия рожден ден – 14 юни, през 2013 година, когато чества 80-тата си годишнина с традиционната си изложба в София.

Изложбата в Артцентър Плевен е първото от поредица събития, с които Община Плевен ще отбележи 90-тата годишнина от рождението на Светлин Русев, информира кметът Георг Спартански.   

Експозицията може да бъде посетена до 8 февруари 2023 г.

“Носталгичен пейзаж”
„Спомен“

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here