Книжарници в страната приемат дарения от стари книги – и Плевен е част от европроекта

0
1871
Зелено знание - книги

Сдружение „Зелена България – ръка за ръка“ получи европейски средства по проект за създаване на мрежа от книжарници, в които всеки може да дари старите си книги, а в замяна да получи ваучер за намаление при бъдеща покупка. Четивата ще бъдат събирани, сортирани и дарявани на читалища, училища, библиотеки и социални домове, а негодните за употреба – предавани за рециклиране. 50 книжарници в страната са партньори на проекта, който се изпълнява в София, Плевен, Габрово, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив.

Създадена е специална платформа – https://zelenoznanie.com/ – на която е публикувана интерактивна карта с книжарниците, които участват в кампанията. Мястото в Плевен е книжарница „Сиела“, която се намира в Панорама мол (ул. Иван Миндиликов 1, 0877495982). Желаещите да получат книги като дарение могат да се свържат с организаторите на кампанията.  

Проектът, по който се реализират споменатите дейности, се нарича „Зелено знание“ и е съфинансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Основната му цел е предотвратяване на образуването на битови отпадъци от домакинствата, подготовка за повторна употреба и рециклиране на стари книги.

Сред целите на проекта е да бъдат събрани 10 тона книги, на които да бъде вдъхнат нов живот чрез повторна употреба, както и да се стимулира гражданската инициатива за разделно събиране.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here