Книгата “За да се помни” събра интересни истории за видни личности по повод 70 години Държавен архив – Плевен

0
318
Държавен архив Плевен

Книгата “За да се помни” от Здравка Балабанова ще бъде представена в Държавен архив – Плевен (ул. „Стоян Заимов“ № 3) днес, от 10,30 часа. Това събитие е първото от поредицата за отбелязване на 70-годишнината на ведомството.

Авторката е дългогодишен служител на архива и е събрала в уникалното четиво 50 свои статии на различна тематика. “Ще прочетете любопитни факти от миналото на Плевен: за мач на Дан Колов на градския стадион, за ученическите изяви на Катя Попова, за първата футболна сватба на стадион, за забравените големи кметове Христо Данаилов и Тодор Табаков, поучителни и куриозни случки от историята на Долни Дъбник, Пордим, Стежерово, Ставерци, Тръстеник”, информира в аванс журналистката Иванка Ватева, която ще представи книгата.

На 7 юни, от 16 часа, в Държавен архив – Плевен ще бъде открита документална изложба, посветена на създаването на годишнината от създаването на ведомството. В събитието ще се включат и малчугани от Детска градина „Гергана“ – Плевен. На следващия ден е предвидено посещение на ученици в сградата, а на 9 юни е обявен Ден на отворени врати по повод Международния ден на архивите.

Тържественото отбелязване на 70 години Държавен архив – Плевен е на 10 юни от 12 часа. В събитието ще участват Вокална група „Ботевци пеят“ при НУ „Христо Ботев“ – Плевен, авторски рецитал на Боян Горанов, връчване на грамоти на читател, приятел и дарител на Архива, приветствени слова и танц на Виктория Иванова от НУ „Христо Ботев“ – Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here