Книгата “Отвъд реката на мълчанието” събра стихове на Зоя Минева – ще я представи поетесата Маргарита Петкова

0
367
Зоя Минева

“Отвъд реката на мълчанието” се нарича новата, трета по ред стихосбирка на плевенската художничка, любител музикант и поетеса Зоя Минева. Премиерата на творбата й ще е на 16 септември, от 18 часа, в Артцентър “Плевен” в Градската градина.

Събитието ще уважат издателите на книгата Светлана Янчева от издателство „Изида“ и Пламен Тотев от издателство „Персей“. Поетесата Маргарита Петкова – редактор на стихосбирката, също ще е сред гостите на събитието, а проф. Диана Борисова, преподавател по сценична реч в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, ще прочете част от стиховете на Зоя Минева.

“Чувствайте се поканени, приятели на поезията! За мен, като автор, вашето присъствие ще направи празника ми незабравим!”, отправя покана към всички поетесата.

Плевенската художника Зоя Минева е добре позната на ценителите на изкуството в различните му измерения. Картините ѝ носят топлина и настроение, провокация и оригинален поглед към действителността ни. От години свири на китара, а първите й две авторски песни „Малкият принц“ и „Звездна следа“ са въздействащи и запомнящи се. Свързана е с плевенския Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, в който работи като художник-сценограф (от 1986 г. до 2016 г.). В него има реализирани над 75 сценографски проекта, а през 2003 г. е номинирана за наградата „Икар” на Съюза на артистите в България за сценографията и костюмите на спектакъла „Вива Верди”. Удостоена е с Диплом за цялостен принос към културата на Община Плевен през 2006 г. и 2013 г. Член е на Съюза на българските художници, на Дружеството на плевенските художници, както и на Дружеството на плевенските писатели.

Зоя Минева има няколко самостоятелни изложби, участва в 11 издания на Биеналето на малките форми в Плевен, както и във всички ежегодни изложби на плевенски художници от 1972 до днес. Има над 10 изложби с група плевенски художнички, участва в международни пленери в Струмица, Южна Италия, Елена, Кърджали, Мелник. Присъства често в стойностни общи художествени изложби в страната.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here