Книгата „Бившите хора” на концлагерна България” представят в Регионалния исторически музей в Плевен

0
98
Книга - Бившите хора на концлагерна България
Снимка: Издателство "Сиела"

Книгата „Бившите хора” на концлагерна България”, излязла на книжния пазар през тази година, ще бъде представена в Регионалния исторически музей в Плевен. Литературното събитие е на 11 април, четвъртък, от 17.00 часа в зала „Нова и най-нова история”.

Автор на четивото е доц. д-р Мартин Иванов от катедра “Социология” на СУ Св. Климент Охридски”. Той е историк, юрист и специалист по стопанска история. Специализирал е в Кеймбридж, Единбург и в Националния университет на Ирландия. Автор е на над 200 научни публикации и на 10 монографични изследвания върху социалната и стопанска история на България от Възраждането до наши дни.

„Бивши хора“ – така  като с нажежено желязо комунистическата власт дамгосва близо половин милион българи, принадлежали или просто обвинени, че са били част от стария „монархофашистки“ режим. Преминали през кошмара на чистките, експроприациите, изселванията и пулсиращите една след друга вълни на репресии и дискриминация, „остатъците на недоубитата буржоазия“ са заключени зад телените ограждения на една нова, концлагерна България.

С течение на времето „бившите“ вече хора са принудени върху руините на предишния си живот да изградят своите нови биографии, да оцелеят. Именно тази адаптация на „бившите хора“ и трудното им битие в новата комунистическа държава са в центъра на настоящето изследване. Предишните подобни опити следват предимно документите в архива на ДС. Без да им обръща гръб, тази книга се старае да даде думата на оцелелите свидетелства от „бивши хора“, огласявайки колкото се може по-пълно техните насилствено заглушавани досега гласове“, гласи представянето на книгата от издателство „Сиела“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here