Картината „Царицата на плодородието“ от плевенския художник Огнян Кузманов е създадена специално за шахматната надежда Нургюл Салимова

0
567

Картина от плевенския художник Огнян Кузманов получи като специален подарък шахматната надежда Нургюл Салимова на първата й пресконференция, състояла се в София след спечелването на второто място на Световната купа в Баку. Платното, наречено „Царицата на плодородието“, е създадено за “Царицата на шахмата” по поръчка на президента на Българската федерация по шахмат 2022 Васил Антонов.

“Това е нова версия на стара моя картина от преди десетина години, но тази е по-красива и със свое уникално излъчване. Поръчана е и е създадена специално за Нургюл. Нарисувана е с много любов, защото като бивш шахматист съм силно впечатлен от лекотата, с която българското момиче стигна до финала“, сподели за “Духът на Плевен” художникът Огнян Кузманов. 

“Царицата на плодородието” е рисувана паралелно с развоя на Световното първенство по шахмат, а художникът е потопен във вдъхновяващата лятна атмосфера на красивия черноморски град Обзор.

Огнян Кузманов е благодарен и щастлив, че едно младо момиче донесе с успехите си толкова радост и позитивизъм на цяла България.

“Всички тези емоции около успехите й на Световното първенство по шахмат ми напомниха еуфорията от българските победи на Световното първенство по футбол през 1994 г.”, коментира той и добави, че постиженията на младата състезателка са още по-значими на фона на многобройните проблеми в сферите на спорта и култура у нас.    

Васил Антонов поднася картината на Огнян Кузманов на шахматната надежда на България Нургюл Салимова. Снимка: БНР

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here