Карлово посреща участниците в Националния поход „По стъпките на Апостола“ 

0
333
По стъпките на Апостола

Карлово ще посрещне над 250 участници в 29-я Национален поход „По стъпките на Апостола“ Плевен – Карлово днес. Родният град на Васил Левски е център на тържествата за 186 години от рождението му.

По стъпките на Апостола през Централния Балкан тръгнаха 250 участници, на възраст от 3 до 77 години, в девет лъча с различни маршрути. Ръководител е д-р Галина Цветкова. В патриотичното събитие участват ученици, студенти, работещи от Плевен, Карлово, Пловдив, София, Варна, Шумен, Тетевен и др.

По традиция походът стартира с ритуал по поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски в Плевен, който се състоя на 13 юли от 18.30 часа, а днес всички участници пристигат в Карлово.

Основател на похода е Васил Копчев, който пръв тръгва през 1995 г. със свой съмишленик от Троянския манастир до Карлово, за да увлече стотици българи и чуждестранни участници със своя пример. „Аз съм щастлив човек, защото не само положих началото, но и имам достойни последователи на почитта към подвига на Васил Левски, комуто всички сме в дълг“, сподели на среща с журналисти Васил Копчев, който тази година за обществената си дейност беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Плевен”.

Походът „По стъпките на Апостола” се организира от Общинския комитет „Васил Левски” и Сдружение „Васил Левски” – Плевен, и с финансова подкрепа от Община Плевен.

По традиция вечерта от музей „Васил Левски“ в Карлово ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, което с шествие ще бъде пренесено до площад „Васил Левски“.

В 21.00 часа пред паметника на Васил Левски ще се проведе тържествен митинг-заря.

Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here