Камерен концерт “Артихармония Family” представят в Плевен цигуларите Евгени Николов и Анна София Майони и пианистката Татяна Майони 

0
96
Евгени Ноев и Татяна Майони
Татяна Майони и Евгени Ноев

Камерен концерт “Артихармония Family” представят в Плевен цигуларите Евгени Николов и Анна София Майони и пианистката Татяна Майони. Срещата с публиката ще е на 5 юли (петък), от 18 часа, в Артцентър “Плевен” (в Градската градина). Разнообразната програмата, която музикантите ще изпълнят в галерийното пространство, включва произведения на Телеман, Виотан, Крайслер, Сарасате, Лало, Рахманинов и Шостакович в соло, дуо и трио формации.

Музикалният проект “Артихармония Family”, вече познат на плевенската публика, е създаден през 2018 г. в резултат на житейската и артистична среща между цигуларя Евгени Николов – концертмайстор на Националната опера и италианската пианистка Татяна Майони. 
На концертния подиум в Артцентър “Плевен” с тях ще свири и талантливата 14-годишна цигуларка Анна София Майони, носителка на много национални и международни награди и възпитаничка в Национално музикално училище „Любомир Пипков“ – София.

Евгени Ноев Николов е роден в София през 1972 г. в семейство на музиканти. Започва да свири на цигулка в ранна възраст и завършва НМУ „Л. Пипков“ в класа на проф. Евелина Арабаджиева. Продължава образованието си в НМА „Проф. П. Владигеров“ при проф. Петър Христосков, където придобива бакалавърска и магистърска степен. Посещава майсторски класове при известния педагог Ифра Нийман. Лауреат е на множество национални и международни конкурси.

Между 2004 и 2008 г. концертира в Европа с Камерния ансамбъл – Кьолн, с който изнася десетки концерти и като солист.

През годините е бил концертмайстор на оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“, Симфониета „София”, на множество фестивални оркестри, а от 2009 г. е част от Камерния ансамбъл „Софийски солисти“. От 2008 г. води клас по цигулка в НМУ „Любомир Пипков“.

Евгени Ноев записва и свири активно като солист и камерен изпълнител, а от 2021 г. се изявява на концертния подиум и като виолист.

Татяна Майони е родена в Рим, Италия, в семейство на музиканти. Като малка започва да свири на цигулка, преди да избере пианото. Музикалното ѝ образование се развива между Италия, Израел и България при педагозите Пнина Залцман, Константин Богино, Мая Самарджиева и проф. Димо Димов. Дипломира се със специалност „Пиано“ в Консерваторията „О. Респиги“, Латина, Италия с най-високата оценка – отличие. Във Флоренция придобива втора магистърска степен „Клавесин“ в класа на изтъкнатата италианската клавесинистка Анна Мария Пернафели.

В НМА „Проф. Панчо Владигеров“ завършва магистратура „Мениджмънт на музикалните индустрии“, а в момента е докторант в СУ „Св. Климент Охридски“.

През годините Татяна Майони се е изявявала като солист и в различни камерни ансамбли в България и чужбина. От 2019 г. води клас по задължително пиано в НМУ ,,Л. Пипков“.

Анна София Майони е родена в Рим преди 14 години в семейство на музиканти, като тя е четвърто поколение цигулари. Започва да учи цигулка на осемгодишна възраст при известната българска цигуларка Лидия Кантарджиева, която е нейна баба. Приета е да учи в Националното музикално училище ,,Любомир Пипков“ – София, в класа по цигулка на Евгени Николов.

Носителка е на множество първи награди от национални и международни конкурси, между които: „Звукът на времето“ (Велико Търново), „Път към славата“ (София), ,,Музиката на Европа“ (Бургас) и „Golden international classical music competition’’. От 2022 г. свири във Филхармония “Пионер”. В НМУ е концертмайстор на един от оркестрите. От 2023 г. изучава цигулка при Благородна Танева и Зорница Иларионова.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here