Изпълнители от Северняшкия ансамбъл заредиха с настроение празника Трифон Зарезан в Института по лозарство и винарство в Плевен

0
689
Институт по лозарство и винарство

Единственият на Балканите Института по лозарство и винарство в Плевен спази традицията да отбележи подобаващо празника на лозата и виното Трифон Зарезан с хубаво вино, добро настроение и с много приятели. Събитието уважиха и представители на Общински съвет – Плевен в лицето на неговия председател Мартин Митев и общинските съветници Цветан Антов и Цветелин Горанов.

В приветствието си директорът на Института проф. д-р Иван Пачев за поредна година пожела на колегите си добра реколта и честити празника на всички лозари, винари и ценители на хубавото българско вино. Добра и берекетна година за лозари и винари пожелаха и присъстващите официални гости. Проф. д-р Пачев сподели, че институтът посреща този 14 февруари и с пет нови сорта. В селекцията, собствено производство, има сортове грозде, които дават надежда, че могат да допринесат за лечението на хората, защото запазват по-ниско съдържание на въглехидрати. Очаква се безсеменните сортове да имат и повече лечебни свойства.

За доброто настроение на всички присъстващи се погрижиха изпълнители от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“. Празникът за деня на Св. Трифон продължи със зарязване на лозята на Института в местността Томовското край Плевен.

Информация: Общински съвет – Плевен

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here