Изложби на уникални реликви, гравюри и детско творчество откриват в Плевен по повод Освобождението на България

0
498
Знаме

С панихида по повод годишнината от гибелта на император Александър II започват организираните от Община Плевен инициативи, посветени на 142 години от Освобождението на България от турско робство. Панихидата е от 11.00 часа на 28 февруари, петък, в Параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец”.

Същия ден в 16.00 часа в къщата-музей „Цар Освободител Александър II” ще бъде открита изложба по проект „Уникални реликви от българското Възраждане и национално Освобождение”.

На 2 март, понеделник, мероприятията продължават с откриване на изложба на детски рисунки от конкурса на тема „Освобождението” в Панорама „Плевенска епопея 1877”. От 11.00 часа е награждаването на победителите.

В Регионалния исторически музей в същия ден от 16.00 часа ще бъде представена изложба гравюри „Войната от първо лице”.

Тържественият ритуал по повод 142 години от Освобождението на България е от 11.00 часа на 3 март на площад „Възраждане”. Празничният концерт под наслов „Българийо, майко свята” е от 12.00 часа в Драматично-куклен театър „Ив. Радоев”. В него ще участват Общинският хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков и оркестърът и хорът на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” с главен художествен ръководител Красимир Кондов.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here