Изложбата „Възрожденецът, достоен за перото на Дюма“ представя Стоян Заимов по повод 170 години от рождението му

0
288
Изложба за Стоян Заимов

По повод 170 години от рождението на Стоян Заимов Регионалният военноисторически музей – Плевен ще представи изложба „Възрожденецът, достоен за перото на Дюма“, информират от културния институт. Експозицията може да бъде посетена на 13 май, в Панорама „Плевенска епопея 1877“, от 19,30 ч. и включва част от документалното и материално наследство на създателя на Военноисторическите музеи Стоян Заимов. Оригинални документи, снимки и лични вещи илюстрират богатия житейски път и многостранната  дейност на българския революционер, общественик и мемоарист.

След Освобождението Стоян Заимов се включва в обществено-политическия живот на страната. Автор и преводач на педагогически помагала, той е един от създателите на модерното българско образование. Негова е инициативата за изграждане на комитета „Цар Освободител Александър ІІ“ – организация, изиграла активна роля в обществено-политическия и културен живот на младата българска държава.

Предстоящата изложба включва над 60 експоната от фонда на РВИМ – Плевен, свързани с живота на Стоян Заимов. Представени са ръкописът на Заимов „Зараждане на мисълта за създаване на Комитет „Цар Освободител Александър II” и уставът на Комитета. Интерес представлява “Възвание към всички градски и общински кметове”, в което се напомня за дълга на признателност към нашите освободители и се призовава да се създадат клонове на Комитета. Благодарение на отзивчивостта на българския народ, в страната възникват над 500 клона.

Допълнение към изложбата са експонираните снимки, запечатали образа на Стоян Заимов през годините, на Комисията по приемане и предаване на военноисторическите къщи-музеи и важни гости от Русия, Франция, Япония и др. Представени са ордените му „За гражданска заслуга”, „Св. Анна”, „Св. Станислав“ и „Св. Александър“.

Изложбата представя живота на Заимов в периода на националноосвободителните борби, следосвобожденска България и началото на XX, когато се създава една от първите музейни институции в страната – Военноисторическите музеи. Днес те са единствени по рода си в България. От тяхното начало до днес през музейните експозиции са преминали 25 милиона посетители. Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ очаква 9-милионния посетител.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here