Изложба живопис „Писма от морето“ представя в родния си град Каварна художникът Илиян Ангелов

0
864
Илиян Ангелов

Изложба живопис представя в родния си град Каварна художникът Илиян Ангелов. Тя има тематичен характер и е озаглавена „Писма от морето“. В експозицията са включени 61 картини и ще бъде открита на 28 юли от 18 часа в Художествена галерия „Христо Градечлиев“. Плевенската публика вече имаше удовоствието да види творбите, които предстои да бъдат показани и в столичната галерия „Шипка 6“.

Авторът използва смесена техника – преди всичко доминира акрилът. „Работите представляват един своеобразен преход между жанровете в изобразителното изкуство. Рисунката и живописта си кореспондират постоянно в съчетание на въглен и акрил и материали от родния ми край Каварна – пясък, червена пръст и др.“, поясни за „Духът на Плевен“ Илиян Ангелов.

В изложбата доминира носталгията по морето, по родния бряг и бащиния дом, а картините се превръщат в писма от необятната морска шир. Експозицията може да бъде видяна до края на август месец.

Илиян Ангелов

Биография на художника

Илиян Ангелов е роден в град Каварна на 4.03.1964 г. Завършва Националната художествена гимназия “Димитър Добрович” в град Сливен, а през 1991 г. се дипломира със специалност „Живопис“ при проф. Александър Терзиев във факултет “Изящни изкуства” на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. От 1991 г. участва в регионални и национални изложби. Има 7 самостоятелни изложби в периода 1992-2017 г. в различни населени места на страната. Създава илюстрации за два романа и участва във всички издания на Бианалето малките форми в Плевен. Включва се в международен пленер и международна изложба в Румъния, както и в други артизяви.

Негови творби са притежание на държавни галерии и частни колекции в България, Румъния, Франция, Германия и Русия. Преподава изящни изкуства в Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” в Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here