Изложба живопис, графика, акварел и керамика на големия български художник Стоян Цанев откриват в Артцентър „Плевен“

0
1206
изложба Стоян Цанев

Изложба живопис, графика, акварел и керамика на големия български художник Стоян Цанев откриват в Артцентър „Плевен“ на 5 март от 17,30 часа. Сред гостите, които ще уважат събитието, са именитите творци Милко Божков и Емил Попов.

Стоян Цанев е завършил Академията за изящни изкуства във Варшава – при проф. Анджей Руджински. За творчеството си е удостоен с множество престижни български и международни отличия, включително и от полското Министрество на културата. Участва в представителните изложби в чужбина на Съюза на българските художници. Твори в областите кавалетната графика, живописта и малката пластика.

Той е автор и на екслибриси за поетите Недялко Йорданов, Христо Фотев и за изтъкнатия бургаски художник Георги Баев. Получава награда за графика на СБХ на името на Веселин Стайков през 1979 и 1988 година, наградата на Международното биенале на графиката във Варна през 1989 г., награда на Биеналето за хумор и сатира, организирано от Дом на хумора и сатирата – Габрово. През 2007 година получава най-голямата българска награда за живопис – „Захарий Зограф“.

Платна на Стоян Цанев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, както и музейни и частни колекции по цял свят. Напуска живота през февруари месец 2019 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here