Изкуството да сбъдваш: Иво Балевски създава продукти на топ ниво от български биошипки

0
2413
Иво Балевски
Иво Балевски

Преди 7 години шипката като изключително творение на природата навлиза в живота на Иво Балевски сякаш на шега. Той и семейството му се потапят в необятната вселена на Царицата на билките и откриват алтернатива на традиционните методи за профилактика и лечение.

Заедно със своя партньор Румен Киров създава малко бутиково предприятие за преработка на шипки в екологично чист район до град Трявна, като всички „зелени технологии и решения“ са разработени така, че максимално да щадят както полезните вещества в плодовете, така и природата. Проектът е подпомогнат от Програмата за развитие на селските райони, а предприятието е биосертифицирано, има разработена система HACCEP и системи за качество, за опазване на околната среда и за безопасни и здравословни условията на труд.

Процесът на сушене на шипките преминава при температура до 50 градуса, което гарантира запазването на всички полезни съставки, а пресоването на семената и добиването на масло, неговото съхранение и бутилиране за първи път в света протичат изцяло в азотна (безкислородна) среда, което елиминира възможността за окислителни процеси. Пресованото масло от семена на шипки изтича при температура до 28 градуса и производителите му гарантират неговото качество 18 месеца след отваряне на опаковката.

(Подробности може да научите тук: http://www.balevski.eu)

Процесът по смилане на шипковото брашно – от люспите или семките, пък се случва при температура от 27 градуса, което гарантира запазване на огромната палитра от натрупани витамини и минерали в Царицата на билките.

Загрижен за опазването на околната среда, екипът създава иновативна инсталация с основен енергоизточник мъха от шипковия плод. Неговата напълно екологично чиста енергия се използва за сушилния процес. „Понеже искахме да направим абсолютно безотпадно и същевременно екологично производство, анализирахме власинките на шипките, които отделяме в процеса на сепарация, и установихме, че при изгарянето си 1 кг шипков мъх отделя 4 615 килокалории, което е с 10% по-висока калоричност от горенето на дъб или бук. Възложихме разработка на горелка и по този начин затворихме цикъла на сушене, като не използваме никаква външна енергия за това. В 1 тон шипки има 100 кг мъх, който отделя толкова топлинна енергия, колкото е необходима да бъде изсушен 1 тон шипки.

Тук приложихме и опита на проф. Бенев – той е корифеят на топлотехниката в България, научен кадър на БАН, където прави разработките си. В областта на пресоването и при създаването на предприятието като цяло използвахме опита на Здравко Маринов, който пък е едно от значимите имена в областта на студеното пресоване”, сподели за “Духът на Плевен” Иво Балевски.

Фирмата използва 100% биологични шипки за създаване на трите си линии продукти. „Най-големите производители на шипка в света са Чили и Китай, но ние се доверяваме на българските производители на култивирана шипка, защото сме убедени, че най-богатата на витамини шипка в света расте по нашите географски ширини. Гордеем се, че шипковото брашно на „Балевски и Киров“ ще стане част от продуктовата гама на една от най-големите италиански компании за био и органични храни в Европа – Internationale Food Europe. Ще произвеждаме по 40 тона годишно за тях“, коментира Балевски.

Почитателите на прекрасните шипкови продукти с нетърпение очакват появата и на серията от детски продукти Rose Hips Kids.

Макар и само от 8 месеца на пазара, компанията се доказва с бързи темпове и към нейните качествени биопродукти проявяват интерес лекари, учени и бизнесмени. Сред тях е и клиничният имунолог доц. д-р Емилияна Конова, д.м., управител на Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина „Св. Елисавета“ – Плевен.

Кой е Иво Балевски и как реализира идеята си да създаде продукти, в основата на които стоят незаменимите полезни съставки на шипковия плод?

Той е на 50 години, които смята за втора младост, защото е изпълнен с енергия и мечти за сбъдване. Израснал е във Велико Търново, а висшето си образование завършва в Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов, като има две магистратури – едната е в областта на търговския бизнес и посредничеството, а другата – в сферата на международния туризъм. В момента е докторант към същото висше училище и му предстои да защити дисертация на тема какъв е ефектът от Програмата за развитие на селските райони върху бизнеса в България.

Основната му дейност през последните 20 години е в туризма – има туроператорска фирма, в последствие прави малък семеен хотел в Трявна, а преди седем години се заражда и идеята му да съдаде и някакъв различен бизнес, който да му е интересен. Така случайно попада на земеделски производители в района на гр. Сунгурларе, които садят шипки. Започва да чете за това специално растение и установява, че в световен мащаб има около 30% недостиг на шипки.

Първоначално смята да създаде шипково поле и да произвежда тези специални плодове, които да продава като суровина. Във времето обаче започва да се интересува задълбочено от полезните свойства на шипката и така постепенно се концентрира върху преработката й. Произвежда Essential храни, хранителни добавки и студено пресовано масло, които са натурални и биологични продукти, получени по природен път и богати на автентични природни вещества, полезни за човешкия организъм. Един от най-добрите производители на шипки, с които работи фирмата, е актьорът Цветомир Нечев от плевенското село Садовец. Шипковите му насаждения са холандски сорт, който дава най-качественото масло.

Основната идея беше да принадим стойност тук, в България, защото земеделският производител произвежда суровината, суши я и я продава в Европа, без да принади стойност. Около 7 години работих по този проект. След това започнах за проучвам проблемите при сушенето, защото това е може би най-важният етап в преработката на шипката. Необходимо е така щадящо да се изсуши, че да може да се съхранят всички полезни активни вещества. Доказано е, че шипката е единственият плод в растителния свят, в който природата е натрупала цялата гама витамини – от А до РР, в комбинация с К, Са, флавоноиди и незаменимите за човешкия организъм мастни киселини омега 3, 6 и 9. В световен мащаб предпочитаните шипки са тези, които растат на нашите географски ширини. Установено е, че шипките, които се отглеждат в България, Македония и Албания, са с най-добри показатели. Не случайно България е най-големият износител на шипки в Европа – в момента има огромно търсене. Изкупната цена на суровината, с която ние работим, е с около 30% по-висока от миналата година. Смята се, че шипката е предпочитаният имуностимулант в условията на коронавирус и това има основания. В шипките има флавоноиди, които подпомагат усвояването на витамин С и другите активни съставки“, разказва Иво Балевски .

Фирмата работи активно с Петко Денев, който е професор по органична химия, химия на природните и физиологично активни вещества в Българската академия на науките. Той изследва много задълбочено шипковия плод – както самостоятелно, така и в комбинация с други плодове. В момента под негово ръководство тече медицинско изследване за въздействието върху човешкия организъм на веществата, които се съдържат в люспите на шипката и в аронията. Проучването е съвместен проект на БАН и Медицинския университет в Пловдив, като се използват люспи от шипките на „Балевски и Киров“. Резултатите ще са известни след 2 месеца и ще бъдат публикувани.

До момента проф. Денев е установил научно, че при съотношение 70 % към 30 % шипка и арония се получава синергичен ефект върху човешкия организъм, т.е. двата плода взаимно засилват положителното си влияние. Продуктът е на етап тестове върху доброволци – следи се основно кръвотворната функция, сърдечната дейност на човек и др.  

Още преди тази научна разработка, Иво Балевски създава по интуиция такъв продукт – смес от шипково брашно и брашно от арония. Той пояснява, че аронията е изключително богата на флавоноиди, дори превъзхожда шипката в това отношение, но пък не съдържа комплекса от съставки. Предприемачът има идея в близките години да развива и научно-изследователска дейност успоредно с производствената. Убеден е, че светът на билките е необятен и е добре да се потопи в него, да го разбере и да даде ценни познания на хората.

Продуктова линия Храни и чайове

Бутиковото предприятие има три основни продуктови линии. Едната е Храни и чайове, като в нея се включват няколко вида брашна: брашно от люспите на шипката, брашно от семките й и комбинация от двете. Към момента го предлагат в два варианта на едрина на смилане – на 100 микрона и на 200-400 микрона. В средата на ноември месец им предстои да въведат нова инсталация, с която брашното ще излиза на 100 микрона, а това гарантира по-доброто му усвояване от стомашно-чревния тракт. Имат шипково брашно в комбинация с арония, предлагат го и като микс с куркума, както и във вариант с брашно от коприва.

„Всяко от отделните брашна има своите полезни свойства. Брашното от люспата на шипката има много мощни антиоксидантни свойства, защото е много богато на витамините С и Е, а брашното от семките на шипките съдържа 56% фибри – човешкият организъм няма способността да преработва фибрите, както е при животните. Фибрите са много хигроскопични – те всъщност поемат токсините, които антиоксидира брашното от люспата на шипките, затова комбинацията от двете брашна е уникално – едното действа очистително, а другото изхвърля токсините. Работим с диетолози, за да популяризираме тези положителни ефекти върху човешкия организъм, тъй като в България малко се говори за това.

Започваме да произвеждаме 40 тона шипкова брашно за една италианска голяма компания, която прояви интерес към нас. Представете си колко потребители има в Италия, които използват този безценен продукт. Нашата мисия е да споделяме с все повече хора тази информация“, информира още Иво Балевски.

В тази група на храни и чайове влиза и един невероятен продукт – суха смес за шипков мармалад. Към нея всеки може да си добави вода, да я вари 40 минути и да получи уникален домашен шипков мармалад – този от детството ни, уверяват производителите и многобройните потребители.  

Продуктова линия Хранителни добавки

Най-хитовият продукт на марката в групата Хранителни добавки е Шипка, ехинацея, черен бъз и кръвен здравец. Комбинацията действа много мощно върху имунната система. Балевски споделя, че миналата зима е преболедувал от коронавирусна инфекция, без да разбера, тъй като е приемал профилактично тази хранителна добавка, както и 2 супени лъжици шипково брашно всяка сутрин – в кисело мляко. С какво е уникален този микс? Кръвният здравец има способността да стимулира производството на червени кръвни телца, в комбинация с ехинацеята подпомага преноса на кислород на клетъчно ниво, а черният бъз и шипката имат мощни антиоксидантни свойства. „Искахме да направим един много полезен продукт за хората. На пазара има сигурно хиляди хранителни добавки, но тази комбинация си е наша. Не можем да я патентоваме обаче, защото няма научна стъпка, както е при изследването на проф. Денев – неговата комбинация на шипка с арония е патентована“, коментира Балевски.

Другите два продукта в твърди капсули от тази линия са Шипка, цинк, селен и витамин Е и Шипка, желязо, фолиева киселина и витамин В12. В меки капсули се предлагат продуктите Студено пресовано масло от шипкови семена с витамин D, Студено пресовано масло от шипкови семена с Витамин С и Шипково масло с Омега 3, 6 и 9. В последния споменат продукт са добавени малко масло от гроздови семки, за да се подобри балансът между шестицата и деветката, а тройката е добавено от норвежка риба треска.

Продуктова линия Биологични масла

Третата продуктова линия е Биологични масла, които се използват външно като козметичен продукт. Студено пресоването шипково масло се предлага с капкомер, със спрей или под формата на ролон. От 1 тон семки се получават около 30 л шипково масло. То е източник на естествена ретиноева киселина – витамин А, и токофероли – витамин  Е, което го прави мощен елексир против бръчките, изглажда фините линии, изсветлява старческите петна, подпомага разтежа на нови клетки и подобрява състоянието на наранената кожа, увеличава производството на колаген.

Изключително богато е на антиоксиданти – флавоноиди и бетакаротени, на които се дължи неговият отличен хидратиращ и подмладяващ ефект. Изобилието от есенциалните мастни киселини: линоленова киселина – Омега 3, линолова киселина – Омега 6, и олеинова киселина – Омега 9, оказват благоприятно влияние върху регенеративните процеси във вътрешния слой на кожата, като от една страна я правят изключително еластична, а от друга създават мощни защитни и противовъзпалителни свойства.

Предлага се и комбинация между студено пресовано масло от шипка и етерично масло от безсмъртниче – това е топ продуктът в тази серия. Маслото от безсмъртниче е богато на антиоксиданти, благодарение на които елиминира вредните свободни радикали и предпазва кожата от преждевременно стареене, както и ускорява заздравяването на раните, като подпомага естествената регенерация на епидермиса.

Има и комбинация между студено пресовано масло от шипка и етерично масло от римска лайка, което има успокояващ ефект, поддържа нормалното ниво на хидратация и подобрява общото състояние на кожата, и комбинация между студено пресовано масло от шипка и етерично масло от бял равнец за нежна и млада кожа. Предприятието произвежда и шипкова масло с масло от чаено дърво, което е много полезно за ноктите, за заздравяване на структурата на косата и др., разказва Балевски

„Аз съм сигурен, че ние произвеждаме най-качественото масло не само у нас и не отстъпвам от цената му, защото тя няма как да е по-ниска. Създали сме иновативна технология, която ни дава възможност единствени в света да пресоваме в азотна среда. Имаме генератор, с който извличаме азота от въздуха, пречистваме го до 99, 9% и след това го подаваме в пресовите цилиндри. Азотът е най-тежкият газ от тези, които участват в микса на въздуха, и като такъв изгонва всички останали газове от обема на цилиндъра, така че пресоваме изцяло в азотна среда. Какво постигаме? Намаляваме температурата на пресоване и елиминираме възможността маслото да се окисли.

Нашето масло изтича на 28-29 градуса температура – за сравнение базовата температура на други масла е 38-39 градуса. На следващо място пероксидно число, което определя степента на окисляване за целия микс, е около 1 при граница 10, след която започват да се образуват кетони, а те носят неприятния аромат на граниво и говорят за окисление“, информира Иво Балевски.

Детска серия продукти

„Балевски и Киров“ започват да произвеждаме и детска серия продукти. Първият вече излиза на пазара – той е комбинация от шипки, арония и активна съставка витамин С. В последствие ще направят още 5-6 продукта от тази линия. Ще бъдат във вид на бонбонки, за да се приемат лесно от децата. Вкусът им също е приятен – леко кисел и сладникав едновременно.  

Качество и престиж

Всички козметични продукти на производителите са нотифицирани в Брюксел, а хранителните им добавки са одобрени от Агенцията по храните в България. За тях е огромен престиж, че голяма австрийска компания иска да изкупува смес за чайове – удребнени шипкови люспи между половин и 1 мм. Бутиковото предприятие има планове да се представи на европейския пазар на дребно, както вече успешно направи това в България. Започна с продажбите на дребно, за да се запознаят потребителите с продуктите, а в момента прелива към пазара на едро. Ще използват тази схема и в 5 европейски държави, на чиито пазари ще стъпят поетапно – първо ще е Франция с нейния необятен 70-милионен пазар, после Словакия, Чехия, Австрия и Германия. Във времето ще открият и фирмени представителства в тези държави, но на този етап ще използват други канали за дистрибуция.

Иво Балевски не се съмнява в успеха, защото създава всичко с много любов, всеотдайност и вяра, че продуктите им носят здраве на хората.

Още по темата може да видите тук: http://www.balevski.eu

Иво Балевски със семейството си
Демонстрация как се приготвя шипков мармалад от суха смес в центъра на Трявна.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here