Ивет Горанова стана спортист на годината за 2023 на Община Плевен за шести път

0
238
Ивет Горанова

Ивет Горанова, състезател на Клуб по бойни изкуства „Петромакс“, спечели безапелационно за шести път първото място в организираната от Община Плевен надпревара „Спортист на годината“ 2023 г. Състезателката стана световен вицешампион за жени от първенството в Будапеща, Унгария, завоюва първо място на международен турнир от Серия А в Ларнака, Кипър, както и второ място на Европейските игри в Полша. Призът й бе връчен от кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов, който пожела на Ивет Горанова здраве и през новата 2024 г. да продължи да побеждава.

Второ място в класацията заема Росица Денчева от Тенис клуб „Плевен 90“. Тя е с първо място на Европейското отборно първенство в Гранфил, Франция, първо място на Международния турнир ITF – първа категория, във Вилена, Испания, първо място при двойките на Европейското първенство до 16 години в Парма, Италия, трето място на сингъл от същия шампионат, второ място от Международния турнир „Тенис Европа“ в Пловдив и има участия в два турнира за девойки от Големия шлем – Аустрелия оупън (Австралия) и Уимбълдън (Великобритания).  

Трети в подреждането е Роселин Бачевски от Боксов клуб „Мизия 80“ – трикратен шампион от държавни първенства за юноши и с първо място на Купа „България“, трето място на Европейското първенство в Румъния и пето място на Световния шампионат в Ереван.

Отличията и грамотите бяха връчени от областния управител Виолета Иеремиева, председателя на Общинския съвет в Плевен доц. д-р Иван Малкодански, зам.-кмета Елина Димитрова, Камен Горанов, общински съветник и председател на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности, Ваня Първанова, началник на Отдел „Спорт“ в Община Плевен. Специален гост на събитието беше Любомир Ганев, президент на Българската федерация „Волейбол“. Със свои изпълнения се включиха и младите таланти от Вокална група „Арлекино“ с ръководител Виолета Боянова при читалище „Съгласие 1869“.

Номинациите бяха направени от спортните клубове в Общината, класацията до десето място е следната:

4. Тихомир Тодоров, Спортен карате клуб „Спартак 14“ – световен шампион за юноши 16-17 години в дисциплината Шобу ипон кумите от Токио, Япония; четвърто място в дисциплината ката шотокан на същия шампионат; второ и трето място в различни дисциплини от Европейско първенство в Италия; две първи, второ и трето място от републикански първенства и Купа „България“.

5. Христеа Нинова, Боксов клуб „ДСД Боксинг“ – три първи места за девойки от държавни шампионати и Купа „България“; трето място на Европейския младежки шампионат в Плоещ; трето място и на Балканиада в Румъния; девето място на Световното първенство в Ереван, Армения.

6. Йоана Константинова, Тенис клуб „Плевен – ПСК“ – първо място на сингъл ITF до 18 г., гр. Хасково; второ място на двойки ITF до 18 г. във Флорида, САЩ; трето място на двойки в Кайро, Египет; участва в три турнира от Големия шлем за девойки (Австралия, Великобритания и Франция).

7. Дейвид Найденов, Спортен клуб „Аквазард“, плуване – две шампионски титли от държавни първенства; две втори и едно трето място в различни дистанции в свободен стил; две трети места от европейски турнир в Белград с републикански рекорд за юноши.

8. Альоша Илиев, Спортен клуб по борба – балкански шампион във възрастова група кадети; две първи места от държавни първенства; две първи и едно второ място на международни турнири; участва в Европейско и Световно първенство за кадети.

9. Момчил Петков и Татяна Македонска от Клуб по спортни танци „Артефакт“ – световни шампиони по учебна програма „Младежи латина“ и четвърто място от Световно първенство по учебна програма „Младежи стандарт“; четири първи и две втори места от републикански първенства и турнири.

На десето място са класирани двама спортисти с равен брой точки от анкетните карти:

  • Здравко Колев, Спортен клуб по ориентиране „Север“ – три първи, три втори и едно трето място от държавни първенства по ориентиране и Купа „България“ при мъже до 20 г.; участва в Младежко световно първенство в Румъния;
  • Иво Илиев, Спортен клуб по триатлон „Три плей“ – балкански шампион за мъже по триатлон на първенството в Черна гора; с три първи места от турнири по дуатлон и щафета; с призови класирания по триатлон и акватлон на републикански първенства и турнири.  

РАЗДЕЛ „ПЕРСПЕКТИВНИ СЪСТЕЗАТЕЛИ“

Класираните на призовите три места са:

Белослава Генчева – Спортен клуб по триатлон „Три плей“

Максимилиан Кошериков – Спортен клуб по карате „Спартак 14”

Симона Маринова – Спортен Клуб „Аквазард“

Останалите номинирани са:

Десислав Костов – Атлетически клуб „Георги Дъков”

Марая Владимирова – Баскетболен клуб „Спартак – Плевен“

Валя Николаева – Боксов клуб „Мизия 80“

Илия Илиев – Елитен стрелкови клуб „Виа“

Даная Братухчева – Клуб по бойни изкуства „Петромакс”

Даяна Бенова – Клуб по бойни изкуства „Петромакс”

Кремена Кънчева – Клуб по бойни изкуства „Петромакс”

Александър Господинов  и Ивайла Цветкова – Клуб по спортни танци „Артефакт“

Теодор Господинов и Йоана Димитрова – Клуб по спортни танци „Артефакт“

Виктор Стоянов – Колоездачен клуб „Кайлъка Райдърс“

Даниел Георгиев – Спортен клуб „Аквазард“

Ива-Мария Митева – Спортен клуб „Аквазард“

Кристиан  Яков – Спортен клуб „ДСД Боксинг“

Никола Иванов – Спортен клуб „ДСД Боксинг“

Явор Вълчев – Спортен клуб „ДСД Боксинг“

Далия Стоянова – Спортен клуб „Киокушинкай“ – Плевен

Нина Атанасова – Спортен клуб „Киокушинкай“ – Плевен

Преслава Димитрова – Спортен клуб „Киокушинкай“ – Плевен

Владислав Иванов – Спортен клуб по борба „Плевен“

Росен Алдинов – Спортен клуб по борба „Плевен“

Християн Спиридонов – Спортен клуб по карате „Спартак 14”

Йоан Тонов – Спортен клуб по карате „Спартак 14”

Теодор  Велков – Спортен клуб по ориентиране „Север“

Валентин Илиев – Спортен клуб по триатлон „Три плей“

Магдалена Пашева – Спортен клуб по шахмат „Плевен XXI”

Александра Бурова – Спортен клуб по шахмат „Плевен XXI”

Катерина Бояджиева – Спортен клуб по шахмат „Спартак Плевен XXI”

Плакет ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА УЧЕНИЧЕСКИЯ СПОРТ бе връчен на директора на МГ „Гео Милев“, Ирена Борисова. През изминалата година много нейни възпитаници участваха на държавни финали. С индивидуални плакети за призово място на държавни финали на ученически игри бяха наградени и учениците от Математическа гимназия Теодора Симеонова, лека атлетика V-VII кл. – 1-во място на скок на височина, скок на дължина и бягане 100 м, и Кристиян Цанев, лека атлетика VIII – X кл – 1-во място на скок на височина, както и Отборът по шахмат VIII – X кл.

За призово място на държавните финали на ученическите игри бе награден и Отборът по хандбал VIII – X клас на Иновативно средно училище „Иван Вазов“, индивидуална награда получи Румен Ангелов – нападател на отбора и голмайстор на турнира.

Почетни плакети ЗА ПОСТИЖЕНИЯ И ЗАСЛУГИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА СПОРТА ПРЕЗ 2023 Г. В ОБЩИНА ПЛЕВЕН бяха връчени на:

  • Йосиф Панов – Пепелянката – световен шампион за професионалисти по бокс на Universal Boxing Organization;
  • Владимир Петков – изявен състезател и треньор по тенис на маса;
  • Ивайло Вълев – победител в Маратона на приятелството „Плевен“

ТРЕНЬОР НА 2023 г.  

Александър Владимиров – треньор на световния шампион по бокс на УБО Йосиф Панов – Пепелянката, на многократните републикански шампиони Роселин Бачевски, Георги Станков, Кристина Станева и Валя Николаева от Боксов клуб „Мизия 80“

ОТБОР НА 2023 г. НА ОБЩИНА ПЛЕВЕН  

Баскетболен клуб „Спартак“ – Плевен – единственият плевенски отбор от колективните спортове в републиканския елит. Достигна до престижното трето място във временното класиране в Националната баскетболна лига и се завръща в европейските клубни турнири – участник в ENBL.

ПОЧЕТНИ ПЛАКЕТИ НА СПОРТИСТИ И СТОРТНИ ДЕЯТЕЛИ, НАВЪРШИЛИ КРЪГЛИ ГОДИШНИНИ ПРЕЗ 2023 Г.

Симеон Съев – 80 г. Дългогодишен член на Управителния съвет на Българската федерация по хандбал и близо 30 години изпълнителен секретар на най-масовата зона „Мизия“.

Венчо Съботинов – 70 г. Футболист на „Спартак“ – Плевен, защитник, национален състезател. Има изиграни 203 мача в „А“ група и 150 в „Б“ група.

Цветан Кръстев – 70 г. Футболист на „Спартак“ – Плевен, защитник, национален състезател. Има изиграни 180 мача в „А“ група и 85 в „Б“ група.

Александър Цветков – 60 г. Майстор на спорта по плуване, национален състезател. Eдин от рекордите му – 100 м делфин, не е подобряван повече от 25 години.

Благовест Петков – 60 г. Футболист на плевенските отбори „Спартак“, „Белите орли“ и „Сторгозия“, нападател. Има 140 мача „А“ група и 30 гола и 160 мача в „Б” група и 101 гола.

Детелин Далаклиев – 40 г. Световен шампион по бокс от Милано, Италия през 2009 година. Многократен медалист от световни и европейски шампионати, участник в две олимпиади. Спортист №1 на България през 2009 г., четирикратен Спортист на годината в Плевен. Почетен гражданин на Плевен.  

Изминалата 2023 година бе белязана и с тежка за плевенския спорт, за Плевен и за света загуба. Напусна ни видният спортист, треньор, вдъхновител на малки и големи, пример за това как спортът може да се превърне в средство за промяна и подкрепа на тези, които имат нужда от нея – Стефка Великова, основател и председател на Спортен клуб по волейбол „Олимпиец“. Последно „сбогом“ си казахме и със Симеон Симеонов и Калоян Минков – треньори в клуба и нейни съмишленици. Паметта на тримата бе почетена с минута мълчание. Любомир Ганев, Президент на Българска федерация „Волейбол“, връчи в памет на загиналите спортисти почетни плакети, които бяха приети от г-н Дарин Великов.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here