Ина Павлова преобразява с изрисувани животни коридорите на Клиниката по детски болести в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“

0
1882
Ина Павлова

Плевенчанката Ина Павлова се зае да нарисува безвъзмездно коридорите на Клиниката по детски болести в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“. По стените оживяват зайчета, слончета, лисичета и пъстри балончета, които ще радват малките пациенти и ще допринесат да понесат по-леко стреса от престоя им в болничното заведение.

Работата по разведряване на пространството започна преди 3 седмици, като ще бъдат обхванати коридорите на първия и втория сектор на втория етаж. Детски мотиви ще има и в някои от болничните стаи. Нарисуваните животинки изцяло преобразяват интериора, носят много позитивна енергия и настроение и се приемат с радост и възхищение както от малчуганите, така и от техните родители и работещите в Клиниката. Реализацията на замисъла ще приключи скоро и ще остане за десетки години напред, тъй като Ина Павлова използва много трайна акрилна екстериорна бяла боя и оцветители за латекст.

„Интериорът там е много подтискащ, а една малка картина освежава токова много и придава съвсем друго настроение на една стая“, коментира тя по повод трансформацията на мястото. И пояснява, че идеята за случващото се е на нейна позната – юристката Гергана Алексиева, и на нейната сестра Мария Кънова. „В началото на тази година Гергана прекара известно време с детето си в тази Клиника и не й допадна това, което видя. Затова реши да съберат средства с познати и да дарят столчета на Клиниката. Освен това закупиха всички необходими материали, за да нарисувам стените в пространството. Аз пък дарявам труда си“, разказа тя за „Духът на Плевен“.

Но коя е тази млада дама с голямо сърце, решила да дари таланта и времето си на най-малките плевенчани, които постъпват за лечение тук? Тя е родена в Плевен през 1987 г. и от дете се занимава с изобразително изкуство. Учи живопис при Кънчо Кънчев и графика при Наум Наумов в Плевен. Завършва моделиране и конструиране на облеклото в ПГ по облекло и текстил „Христо Бояджиев“ през 2006 г., а в последствие – и моден дизайн в Нов български университет в София. След това записва 6-месечен курс по грим и започва да практикува във Варна, където остава няколко години. Пътят й я отвежда в Дъблин, Ирландия, където се реализира като бютиконсултант и гримьор през 2013 г. Събитията се подреждат бързо и добре за нея, дори й предлагат работа в „Живанши“, но тя решава да се върне в България, защото климатът и носталгията се оказват непреодолими изпитания за нея.

Ина Павлова

В задграничното си пътешествие среща и любовта. Със своя настоящ съпруг се познава от Плевен, но се откриват отново в Дъблин, където се оказва, че е и той. За една Коледа Ина решава да му подари своя графика, изобразяваща 2 лъва, свели глави един до друг. Купува си материали, започва да рисува живопис и искрата на таланта отново пламва. В края на 2014 г. двамата се връщат в родния Плевен и на следващата година създават семейство. Ражда се синът им, на който Ина се отдава напълно през последните две години, а след това поема в друго професионално поприще – маникьора. Не спира да се занимава сериозно и с голямата си любов – рисуването.

Сред любимите й теми са цветята и животните. „В цветята откривам тези красота и спокойствие, които не намирам другаде. Не обичам типичните натюрморти на вази с цветя, може би защото са ми омръзнали от многократното им рисуване като учебни задачи. Търся разчупване на тези стереотипи“, сподели тя.

Орхидеи, лилиуми, рози, цъфнали портокалови клонки, лимони – всички те греят върху платната й със своя собствена аура. Чистота открива и в животните, а любимите й кучета винаги са съпътствали дните й. „Кучетата са изключително искрени и чисти същества. Никога нямат задни мисли, винаги са всеотдайни приятели“, убедена е Ина.

Нейни работи могат да бъдат видени на страницата й във Фейсбук Ina Pavlova Art.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here