И плевенчани се включват в националния протест „Да отворим залите за изкуство“

0
718
протест

И плевенчани се включват в националния протест „Да отворим залите за изкуство“, който ще се състои на 24 май 2020 г. от 11 часа пред Министерски съвет – площада на стъклените куполи („Ларгото“) в София. Представители на танцови клубове и други колективи от цялата страна ще заяват категорично своите искания, тъй като до момента нямат диалог с управляващите.  

Неотдавна български танцови, творчески и музикални юридически и физически лица стартираха петиция с искане за отваряне на залите, като документът до момента е подкрепен от над 9 000 души. „Вече два месеца нашият бранш е сериозно засегнат от забраната, продиктувана от извънредното положение, да упражняваме своята професия. Това доведе до прекратяване дейността на всички работещи специалисти в танцови, творчески и музикални зали. Затваряйки залите, хиляди хора бяха лишени от емоционално, физическо и психическо поддържане на своето здраве, както и сриване на имунитета, вследствие на социалното дистанциране“, пишат авторите на петицията. И добавят, че цели семейства останаха без доходи, но не могат да получат финансова подкрепа по нито една от мерките, които обяви Министерството на културата.  

„Не е нормално да работят моловете, детски градини и ресторанти, а залите за изкуство да остават затворени“, категорични са творците. Те са потърсили диалог с Министерски съвет, за да намерят адекватно решение на проблема. От кабинета на министъра на здравеопазването К. Ананиев обещават да се свържат с тях, но това не се случва.

„Искаме да работим, защото останахме без доходи и сме пред закриване на ансамбли, клубове, школи“, коментират от бранша. Но тъй като исканията им остават без ответна реакция от Министерски съвет, творците ще се съберат на протест в София. Те ще бъдат разделени на групи съобразно противоепидемичните мерки. Дрескодът на протестиращите ще са костюми от фолклорния, класическия и съвременен жанр, клубен екип или тениска с лого и др. Всяка група ще носи отличителни табели с името на школата, на града и знамена и ще излъчи по един „стюард“, на който ще му се предостави обозначителна лента и ще съдейства за следене на реда и спазването на противоепидемичните мерки.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here