Художникът Огнян Кузманов: Подкрепата е изключително важна за творците в тези тежки времена

1
869
Огнян Кузманов

Наричат художника Огнян Кузманов „бързащия експериментатор“ и „реалния модернист на собствения си живот, стил и изкуство“. Той не спира да провокира себе си и публиката с нови търсения и малки или по-големи открития, с които радва почитателите си непрестанно. Творчеството му отдавна е прескочило границите на родния Плевен, както и тези на страната ни. Негови картини са представяни във Франция, Словакия, Сърбия, Чехия, Германия, Норвегия, Швеция, Гърция, Турция, Белгия, САЩ и други държави, а участията му в общи изложби са десетки. Много от творбите му са собственост на частни колекционери.

Често е определян като нестандартен и свободолюбив художник, който не спира да търси – усъвършенстване и изява. Творческият импулс го провокира да създава интересни артсъбития, които се превръщат в празник както за участниците в тях, така и за публиката. Такива са пленерите в град Обзор, които събират творци от няколко държави по два пъти в година. Миналото лято се роди още едно духовно дете на плевенския автор – пленерът „Пространство и време“, привлякъл художници от 6 държави в уютната и приказна атмосфера на Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в град Балчик.

Въпреки сложната обстановка тази година, домакините подадоха отново ръка на творците и макар че авторите от Украйна и Полша не успяха да дойдат, пленерът се случи благодарение на доказани български художници. Сред неописуемата атмосфера на прекрасната природа те създадоха не по-малко вдъхновяващи картини, които представиха в изложбата „Дух и материя“, подредена снощи в Каменната зала на комплекса.  

За събитието, подкрепата на партньорите в това начинание и реалностите, които поднася животът, разказа в откровено интервю за „Духът на Плевен“ Огнян Кузманов.

Г-н Кузманов, с изложбата „Дух и материя“ в Каменната зала на Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в Балчик приключи чудесния пленер „Пространство и време“, който се проведе тук за втора поредна година. Идеята за събитието е Ваша. На кого бихте благодарили за неговата реализация?

На първо място искам да благодаря на Жени Михайлова, която е директор на Културен център „Двореца” в Балчик, ина Галя Георгиева,организатор „Международни фестивали, културни дейности и специални събития“ в dрхитектурно-парковия комплекс, за организацията на пленера „Пространство и време“ и за това, че в тези тежки, мрачни времена, те са сред малкото хора, които се отзоваха на нашите идеи да продължим това ежегодно събитие, което стартирахме през 2019 г. Въпреки ситуацията, тези хора реагираха интелигентно и ни подадоха ръка. За съжаление, не дойдоха художници от Украйна и Полша, заради коронавируса, но ние успяхме да реализираме събитието с шестима автори – петима от България и Живко Желязков, който дойде специално от Париж, където живее повече от 30 години. Благодаря на всички колеги, че се отзоваха на поканата и сред уникалната природа на „Двореца“ в Балчик, в рамките на една седмица, създадохме прекрасни произведения. Изложбата „Дух и материя“, с която приключи пленерът, стана чудесна и аз съм много доволен.

Огнян Кузманов

Спомоществователите на всяко събитие също са много важни.           

Да, безкрайно сме им благодарни за това, че вярват в нас и ни подкрепят. Изказвам благодарност на доц. Емилияна Конова, управител на МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ и част от Сдружение „Духът на Плевен“, на Красимир и Румяна Вацеви от Шумен, които всяка година подпомагат и пленера „Хелиополис“, който организирам в Обзор. Подкрепа получихме и от софийската галерия „Спектра“. За съжаление, много други спомоществователи ни отказаха, заради сложната ситуация, в която се намираме. Има стрес сред хората, но аз мисля, че животът трябва да продължи по най-добрия начин. Ние оставаме с висок дух и ще продължим да творим, независимо какво се случва и какви мерки се вземат, защото културата трябва да оцелява при всякакви условия. Държави като Франция подпомагат много адекватно творците си в тази тежка ситуация, а при нас нещата не стоят по този начин. И ако ние, творците, не намираме подкрепа от хора като тези, които изброих, просто нищо няма да се случва.  

Този тежък период как се отрази на художниците конкретно?

Ние работехме в ателиетата си в този период. Не ни се е случило нещо много по-различно, но ограниченията провалиха много планирани и организирани изложби и срещите на артистите с техните ценители, приятели и клиенти. И при нас вернисажът „Дух и материя“ беше семпъл, защото ситуацията е такава. Липсват многобройните туристи, които сме свикнали да срещаме в „Двореца“ всяка година, но да се надяваме, че след месец-два нещата ще се променят постепенно към добро. Надяваме се догодина да продължим в същия дух и пленерът да бъде международен. Ще се случи отново на това прекрасно място, което показва красотата на България.

Има обаче един проблем със служителите на Ботаническата градина в Балчик, който се надявам да отстраним до тогава. Културният комплекс „Двореца“ е под шапката на Министерството на културата, а те са под ръководството на Софийския университет. По неизвестни за нас причини те не проявяват нужното уважение към участниците в пленера и ни създават проблеми, като изискват неправомерно такси за паркинг. По този повод ние сме подготвили писмо до министъра на културата Боил Банов и вярваме, че той ще бъде арбитър в тази неприятна ситуация. В качеството си на организатор на този пленер аз се обърнах за съдействие и към областния управител на Плевен Мирослав Петров и имам неговото уверение, че ще вземе нужното отношение, за което му благодаря предварително.        

Огнян Кузманов

Изложбата „Дух и материя“ снощи зае своето място в стилната Каменна зала на комплекса и покори публиката с топлина, морски символи и гледки, които пречистват, зареждат, вдъхновяват.

Експозицията наистина стана чудесна и се надявам да има добър отзвук у публиката. Всички картини са нарисувани тук и ще бъдат дарени на „Двореца“ и на нашите спомоществователи. Благодарни сме и на информационен сайт „Духът на Плевен“, че отрази обстойно това културно събитие, за да могат повече хора да се докоснат до него.

Изложба „Дух и материя“ в Каменна зала на Архитектурно-парковия комплекс „Балчик“.

1 коментар

 1. Подкрепата за такива важни събития, наистина е много важна!И нека винаги има разбиране към изкуството!
  Но дали времената са трудни или лесни, за самия творец,като творчески процес,разбира се са без значение, защото творецът изпълнява орисията си по съдба.Изкуството не е пазарен продукт – то е мисия, призвание…Грехът на целия свят се изкупува от изкуството.
  Художникът, Огнян Кузманов, ни представя прекрасните си картини, а оригиналът е направен в сърцето му с ръката на Бог.Истинско пътешествие е творчеството му! Там идваш от далеч с отворена душа и сърце и сам продължаваш пътуването си.Забравяш, игнорираш живота…Той-животът е градина, но без изкуството е една суха градина.Художникът идва с кофа вода и мълчаливо с ръката си хвърля по няколко капки вода.Това не е напояване, това е присъствие, което помага на градината да се освежи и да не умре.Всеки от нас през своя прозорец може да съзерцава изкуството, което е магия.Някои казват ,че магията не съществува…Други казват,че съществува, но не е пред техния прозорец…А трети казват ,че трябва да се научим да гледаме…
  Няма по-безопасен начин да избягаме от света и този безопасен начин е чрез изкуството.

  Поздравления!
  Мима Желязкова

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here