Художникът Христо Кърджилов открива изложба живопис в Артцентър “Плевен”

0
329
Христо Кърджилов . изложба

Художникът Христо Кърджилов ще открие изложба живопис в Артцентър “Плевен” на 9 февруари, от 17.30 часа.

Авторът е многоизмерна личност. Твори в жанровете живопис, акварел и графика. Той е сред създателите на първото българско комиксово списание от близкото минало „Дъга“. Пише и издава сборници с разкази и романи, но основното му занимание си остава изобразителното изкуство. В картините си преплита елементи от древните митове и легенди с лични представи, като провокира зрителя да се замисли за глобалните проблеми на човечеството, морала, вечните ценности.

Богатите познания на автора за Античността, древните легенди за развитието на човешката цивилизация и енциклопедичната му природа намират своя живописен израз в неговото творчество. Той обича монументалната живопис и вплита в платната си мистицизъм и екзотика, а приглушените тонове, прецизната композиция и ярките послания създават вълшебна магична атмосфера.

Христо Кърджилов е роден през 1952 г. в София. Завършил е Националната художествена академия със специалност „Илюстрация и оформяне на книгата“. През 1978 г. участва в основаването на първото в България списание за комикси – “Дъга”, а до 1982 г. работи в областта на илюстрацията и оформянето на книгата. След това се занимава предимно графика, акварел, рисунка и живопис.

Участва в почти всички издания на графични биеналета в света и е спечелил много награди от най-престижните сред тях. Носител е на много национални и международни отличия и представя свои работи в престижни галерии в страната и чужбина.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here