Христос воскресе!

0
396
Възкресение

Източноправославните християните празнуват възкресението на сина Божи Иисус на третия ден, след като е разпнат на кръст и погребан. Със смъртта си Иисус Христос изкупува греховете на човечеството, а с възкресението си дава надежда за живот след смъртта.

С камбанен звън в полунощ храмовете в цялата страна възвестяват най-големия и най-светъл празник за християните. В неделя, след Разпети петък, Дева Мария и Мария Магдалена отиват при пещерата, за да оставят цветя на гроба на Христос, но намират пещерата празна и Божи вестител им се явява, за да им съобщи, че Христос е възкръснал – неоспоримото доказателство, че той е Божият син.

Възкресение Христово е най-голямото тайнство на християнската религия. Смята се, че то е и най-великото събитие в историята на човешкия род. Вярващите се поздравяват с думите “Христос воскресе!” и отговорът е “Воистину воскресе!“. Днешният празник слага край на 40-дневния Велик пост, утвърден в памет на 40-дневния пост на Спасителя и последната седмица от земния му живот, страданията му и смъртта му на кръста.

Според българската традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот. Червените яйца на трапезата днес символизират кръвта на Христос, а козунакът – неговото тяло. 

Нека помним, че не възгласите „Христос воскресе! Воистину воскресе!“ през следващите 40 дни ще са угодни на Спасителя и ще ни направят по-праведни в очите му, нито вкусните козунаци и шарените яйца, а добрите ни дела и помисли през цялата година.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here