Христина Комаревска представя новата си книга “Дисекция на пилигрима” с лирика и есета за смисъла на битието

0
368
Дисекция на пилигрима - Христина Комаревска

Христина Комаревска ще представи пред плевенска публика новата си книга “Дисекция на пилигрима”, която включва лирика и есета за смисъла на битието. Литературната среща ще е на 31 март, четвъртък, от 17.00 ч. в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“.

Новата творба е 13-та за плевенската журналистка и поетеса, а сред темите, които засяга авторката, е и тази за поезията като начин на живот, панацея, убежище и неотменна потребност. В увода към книгата Комаревска пояснява, че в нея няма да има реални дисекции. “Но става въпрос за мисли и чувства, за които съм намирала думи (или те са ме намирали), изтръгнати от дълбините на човешката ми същност. Скалпел е собствената ми Съвест. Преди и сега. В младостта и зрелостта. Наранявала съм и са ме наранявали. С “очите навътре и сърцето отвън”, както казва поетесата и моя близка Спаска Гацева, търся мотивите и отговорите, които да ме пречистят”, пояснява поетесата.

Тя вярва в думите, които я водят по техните тайни пътеки към доброто, красивото, истинското, светлото и смисленото. Те са силата, която лекува наранената душа, и бронята, предпазваща я от ветровете на битието. А посоката на това пътуване, изпъстрено с изпитания и уроци, винаги е една – към себе си.

Илюстрациите в книгата “Дисекция на пилигрима” са картини на световноизвестния испански художник Салвадор Дали, чиито творби допълниха по неповторим начин внушението и на предходната й книга с лирика „На един дъх“.

Христина Комаревска е родена в село Одърне, Плевенско. Завършила е Руската езикова гимназия в Плевен и педагогика във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Работила е като репортер и редактор във вестници, издателска къща и телевизия. Автор е на поетични книги, сред които „Горчиво колендро”, „Забранено за влъхви”, „Жива вода”, „Боси пилигрими”, „Душа назаем”, „Шепот на раковина”, “Време за писане”, “Гонг и тишина”, “Стълба от дим”.

Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Носител е на награди от национални конкурси, сред които наградата на Община Плевен за поезия „Рена Попова”. Творчеството й е превеждано на чужди езици в сборници и алманаси. Живее и работи в град Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here