Гордост: Плевенчанинът Александър Петров е двоен сребърен медалист и национален рекордьор от Европейското първенство по силов трибой

0
619

Плевенчанинът Александър Петров е двоен сребърен медалист и национален рекордьор от Европейското първенство по силов трибой, което се проведе в град Вестерос в Швеция. Нашият състезател се доказа безапелационно в категория 59 килограма. Той постави и национални рекорди в трите движения: клек с щанга – 197,5 кг, вдигане от лежанка – 140 кг, и мъртва тяга – 215 кг. Досегашните национални рекорди бяха също негови: клек – 193 кг, вдигане от лежанка – 133 кг, и мъртва тяга – 213 кг. Високите му постижения в клека и лежанката са от 2013 г., а в лежанката – от 2014 г., като оттогава до сега не са подобрени.

Александър Петров - силов трибой

Както “Духът на Плевен” писа, 30-годишният неколкократен републикански шампион на България по силов трибой не спира да постига внушителни успехи в спорта, въпреки многобройните трудности и липсата на подкрепа от държавата. Няма и треньор – тренира се сам, в плевенски фитнес, в който преди време работи, а впоследствие собствениците му дават възможност да се готви безплатно, за което им е безкрайно признателен.

Изявеният ни национал се състезава с хъс и всеотдайност и на това престижно състезание. Вече е свикнал да се занимава с цялата техническа организация на участието си, да е сам на състезателната скамейка, да е сам и когато се отправя към почетната стълбичка, за да бъде награден с поредния медал.

Той се самофинансира, за да може да продължава да тренира и да печели медали за България. Имал е предложение да се състезава под чужд флаг и да отпаднат всичките му финансови притеснения, но той отказва и продължава да допринася за разнасянето на спортната слава на родината си. Медалите му от престижни състезания у нас и в чужбина са над 100, но той не изтъква този факт, а предпочита да гледа напред.

Дано скоро дойде моментът, в който държавата реши да му обърне внимание и да му подаде ръка.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here