Гората.бг подарява 12 500 плодни, медоносни и декоративни дръвчета на жителите на Плевен и региона

0
491
гора
Sunset in the forest at springtime

Гората.бг ще подари 12 500 плодни, медоносни и декоративни дръвчета на жителите на Плевен и региона тази събота, 26 февруари. Фиданките ще бъдат раздадени на всички желаещи. Сред видовете са приоритетно плодни – слива (жълта афъзка), дюля, ябълка, череша, облачинска вишна, орехи, както и явор, бор, златен дъжд, липа, акация и др. Акцията започва в 9,30 часа, на гърба на Регионалния исторически музей, до наказателния паркинг на ул. „Гургулят“, ето тук:
https://goo.gl/maps/UWuhdR9oHbiq1z8R9.

“Така заедно ще се доближим до целта ни от 3 милиона дървета в България (вече сме засадили 1.7 милиона) и ще направим Плевен и областта по-зелени, красиви и чисти. Ще помогнем и на пчелите с медоносни дървета, на хората и животните с плодни. На земята с всяко дърво! Повечето фиданки са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра. Вишните, орехите, сливите (жълта афъзка), дюлята са директно плододаващи сортове, ябълките и черешите не са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят (ашладисат). Размерите варират”, уточняват организаторите.

При получаване на фиданките ще се дават и инструкции за тяхното съхранение, засаждане и грижа. От Гората.бг призовават всички да си носят използвани, но здрави найлонови пликове или малки чували, за да помогнат допълнително на природата и да запазят дръвчетата. Освен това уточняват, че участниците в кампанията нямат право да продават фиданките и се задължават да ги засадят на подходящи за дървесния вид места, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда. Важно условие още е да се полагат максимални грижи за дръвчетата, за да оцелеят.

От Гората.бг очакват да получават в бъдеще своевременна информация за всичко важно, което би могло да доведе до нарушаване на закона, добрите практики или би нанесло вреда на биоразнообразието, природата или хората.

Кампанията ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here