Големият български режисьор Александър Морфов поставя “Антигота” в ДКТ “Иван Радоев” – Плевен

0
519
Антигона - Александър Морфов
Снимка: Тихомир Христов.

Големият български режисьор Александър Морфов поставя “Антигота” в Драматично-куклен театър “Иван Радоев” – Плевен. В постановката участват предимно актьори от трупата на театъра, избрани с кастинг.  

Спектакълът ще е изграден около версията на Жан Ануи, базирана върху трагедията на древногръцки драматург и поет Софокъл, но сценичният вариант ще се създава в процеса на репетициите, каквато е обичайната практика на именития режисьор.

„Постановката не само ще въведе в света на античния мит, а ще ни върне към самите себе си – в най-красивите ни прояви, когато жаждата за свобода и истина надделява над всичко. Има плашеща актуалност в този текст, който проследява както устойчивостта на Антигона, така и трагичните последствия от политическата гордост. Морфов е режисьор с остра социална чувствителност и новият спектакъл е своеобразно продължение на търсенията му в тази посока“, коментират от творческия екип.

Премиерата на постановката се очаква през април 2022 г. Спектакълът ще е и своеобразно завръщане на българска сцена на големия режисьор, който от години работи в чужбина.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here