Годишните награди „Златен Грифон” за постижения в археологическата наука бяха връчени на церемония в Плевен

0
156
Златен грифон

Престижните годишни награди на Министерството на културата за постижения в археологическата наука „Златен Грифон” бяха връчени на церемония в Плевен от зам.-министъра доц. д-р Пламен Славов. Събитието се състоя в рамките на 61-ата археологическа конференция, която е част от юбилейната програма, посветена на 120-годишнината от началото на музейното дело в град Плевен.

За значим принос в развитието на археологическата наука през 2022 г. министърът на културата награди със „Златен грифон” плакет доц. д-р Явор Бояджиев – за принос в изследването на селищната могила Юнаците. За първи път в историята на наградите културното ведомство присъжда колективна награда – плакет, на ръководителите на обекти по новопроектираното жп трасе в района на град Чирпан – доц. д-р Методи Даскалов, Петър Лещаков и доц. д-р Милена Тонкова.

В същата категория бяха отличени с плакети гл. ас. д-р Георги Иванов – ръководител на спасително археологическо проучване на некропол от елинистическата епоха при с. Бохот, община Плевен, попадащ в трасето на АМ „Хемус”, и Ивайло Кънев – ръководител на редовни археологически проучвания на „Късноантична и средновековна крепост в м. Балък дере, община Ивайловград”, „Интердисциплинарно проучване северно от с. Велино, община Шумен” и „Обект № 41 в АР Плиска”.

За цялостен принос в археологическата наука за 2022 г. министърът на културата награди със „Златен Грифон” с огърлие доц. д-р Стефан Александров от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here