Гергана Георгиева, Рейналдо Дроз и Страхиня Джокич спечелиха първи награди от Международния оперен конкурс „Гена Димитрова“

0
768
Гена Димитрова - конкурс

Гергана Георгиева – сопран, Рейналдо Дроз – тенор, и Страхиня Джокич – бас, са носителите на първи награди от IV-я Международен конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“, който започна на 22 май 2021 г. в Плевен. Гергана Георгиева печели и наградата на Варненска опера, която е участие в оперен спектакъл. Носителите на първи награди получават и правото да участват в концерт на Софийска филхармония.

Втора награда при мъжете е за Кристиян Христов – тенор, а трета – за Хъ Цинфан – тенор.

Втора при жените е Моника Зашева – мецосопран, а трета – Мария Славова – сопран. Тя получава и наградата на Фондация „Гена Димитрова“.

Отличието за най-добро изпълнение на българска песен отива при Джан Джинджу.

Наградата на Старозагорска опера – участие в майсторски клас на Веселина Казарова в рамките на Фестивала на опреното и балетно изкуство в Стара Загора и участие в заключителния галаконцерт на 10 декември 2021 г, е за Моника Зашева.

Калуди Калудов удостои Кристиян Христов с награда участие в майсторския му клас, който ще се проведе от 7 до 17 септември 2021 г в Созопол.

Наградата за художествен акомпанимент получи Василена Атанасова.

Победителите бяха определени от жури с председател маестро Найден Тодоров – директор на Софийска филхармония, и членове проф. Нико Исаков – декан на Вокалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София, и изтъкнатите оперни певци Дарина Такова и Калуди Калудов.

Заключителният концерт на лауреатите на конкурса ще е на 25-ти май от 19:00 ч. на Водната каскада в центъра на Плевен. В събитието ще участват още Плевенската филхармония и Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева. При лошо време концертът ще е в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие 1869“. Диригент ще е маестро Найден Тодоров.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here