Георги Мамалев играе Големанов на плевенска сцена

0
475
Георги Мамалев

Любимецът на публиката Георги Мамалев ще се превъплъти в ролята на Големанов в едноименната пиеса на Ст. Л. Костов. Спектакълът на Народния театър “Иван Вазов” гостува на ДКТ “Иван Радоев” в Плевен на 20 юли от 19 часа.

Сценичната редакция и режисурата са на Стоян Радев, сценографията – на Никола Тороманов, костюмите – на Елица Георгиева, а музиката – на Теодосий Спасов.

Участват още актьорите Ева Тепавичарова, Жаклин Даскалова, Ненчо Костов, Карла Рахал, Валери Йорданов, Бойка Велкова, Павлин Петрунов, Стефан Къшев, Стоян Пепеланов, Албена Ставрева, Ева Данаилова, Стелиан Радев.

Големанов е олицетворение на вманиачения кандидат за министерски пост, който е символ на необузданите амбиции за слава, власт и пари. Пиесата е написана преди 100 години, но и днес е актуална темата, която поставя.

Режисьорът Стоян Радев припомня, че „Големанов“ е сред най-популярните български пиеси, която не слиза от театралния афиш. Настоящата постановка си поставя за задача да не се присмива на героя, а да се опита да го разбере и да обърне погледа на всеки към него самия. Така иронията се превръща в самоирония, защото “стремежът към власт е присъщ на човека, мотивира постъпките му и го ръководи. Къде ще го отведе е въпрос на зрялост и съхранена чистота.

Затова ние не съдим героите, а се оглеждаме в тях с надеждата да ги разберем, за да разберем и себе си. Смехът помага да открием и приемем по-леко истината, той пречиства и лекува”, казва за постановката режисьорът Стоян Радев.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here