Художникът Иван Велчев – Йово покани приятели и колеги в своя експресивен свят по повод 70-годишния си юбилей

0
1834
Иван Велчев
Уредникът Светла Тончева представи изложбата и автора й.

Художникът Иван Велчев – Йово покани близки, приятели и колеги в своя експресивен свят по повод 70-годишния си юбилей. Колоритните платна от изложбата „Убежище“ плениха вярната аудитория на утвърдения плевенски автор с оригиналните цветови решения и искрените послания.

Ретроспективната експозиция в Артцентър „Плевен“ разказва историята на онова специално и нематериално пространство за твореца, в което той се среща със себе си и ражда своите поетични откровения върху платното. В това сакрално убежище се материализират сънища, изгреви, стихове, музика, мечти за едно абстрактно и същевременно реално „утре“, което изкуството моделира и одухотворява. Както винаги, Йово остава верен на стила си, но споделя и нови експериментални търсения, които зарадваха почитателите му. Огледални светове и оживели природни форми и растения носят омиротворение и провокират разнородни чувства у зрителя.

Както е редно, юбилярят получи много цветя и специално внимание. Негови приятели от Хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева го поздравиха с песента „До утре“ по музика и аранжимент на Стефан Диомов и текст на Михаил Белчев, а пианистката Елица Славова създаде музикалния фон на събитието.

Елица Славова

Никола Попов, председател на Клуба на дейците на културата в Плевен, връчи грамота и плакет на Йово за популяризиране на изкуството на големия творец Илия Бешков в чужбина.

С чувство за хумор кметът на Община Плевен Георг Спартански отбеляза, че зад творческите постижения и чудесен външен вид на художника със сигурност стоят грижите и вниманието на неговата съпруга – оперната певица Виолета Велчева. И добави, че Йово е от хората, които с благия си нрав, позитивизъм и дипломатичност успяват да обединяват хората около себе си. С пожелание за здраве и още много творчески и лични успехи Спартански му връчи почетен плакет на кмета на Община Плевен.

Художникът от своя страна благодари за вниманието на всички, които уважиха личния му празник, и изрази надежда, че неговият творчески свят е успял да докосне всеки по специален начин.

Изложбата „Убежище“ зарадва плевенската публика, след като привлече вниманието на софийската аудитория в галерия „Райко Алексиев“ през октомври тази година. Юбилейната експозиция на автора е включена в празничната програма, с която Община Плевен отбелязва Деня на освобождението на Плевен от турско робство – 10 декември.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here