Георг Спартански: Недопустимо е Мавзолеят да бъде осветен в цветовете на украинския национален флаг

3
1441
Храм-паметник

Храм-паметникът “Св. Георги Победоносец” в центъра Плевен няма да бъде осветен нито сега, нито в бъдеще в цветовете на национален флаг на друга държава, заяви кметът Георг Спартански по повод многобройни запитвания на граждани дали това ще се случи в подкрепа на Украйна, която от 3 дни е във война с Руската федерация.

“Това не е просто някаква обществена сграда, а именно МАВЗОЛЕЙ, в който се покоят костите на загинали за освобождението на Плевен и България войници и офицери. Важно е да уточня, че костите са на воини от различни националности – има и руски, и украински, и други, достатъчно е да прочетете имената на паметните плочи. Недопустимо е да делим костите на тези солдати – всички те се биха братски рамо до рамо и загинаха геройски в името на една обща цел – освобождението на Плевен”, посочва в аргументите си Спартански.

Той изтъква и факта, че Мавзолеят е и действащ православен храм, а религиозни сгради е недопустимо да се използват за политически цели. Като трета, не по-маловажна причина за това решение, той посочва, че храм-паметникът „Св. Георги Победоносец“ е символ на Плевен, както и гербът на Община Плевен.

“Според мен е недопустимо националният герб на която и друга държава да оцветява сграда, която съхранява костите на загинали воини от различни националности, сграда, която е действащ религиозен храм, и сграда, която е символ и герб на Плевен”, обобщава в заключение Георг Спартански.   

3 Коментара

  1. Maвзолеят да бъде осветен само с цветовете на бълрарския флаг. Ние ще развеем украински знамена отпред. Които иска да донесе руско знаме, моля да заповяда!

  2. Maвзолеят да бъде осветен само с цветовете на българския флаг. Ние ще развеем украински знамена отпред. Които иска да донесе руско знаме, моля да заповяда!

  3. V zaglavieto ste promenili smisala na kazanoto ot Kmeta na Plevenza nikoja druga dargava
    Toy zajvjva ,che e nedopustimo ,osven za Balgaria

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here