Георг Спартански: Ботев и Левски не питаха ни на Изток, ни на Запад дали да правят революция

0
330
Спартански - Ден на Ботев

С военен ритуал, панихида, патриотични песни, изпълнени от хор „Звъника” и Общинския духов оркестър Плевен почете тържествено Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Паметната церемония се състоя днес, 2 юни, пред паметника на поета революционер на едноименния булевард.

В събитието, организирано от Община Плевен, се включиха представители на местната и държавна власт, на граждански организации, граждани, ученици и деца. 

“Ботев и Левски не питаха ни на Изток, ни на Запад дали да правят революция, дали да направят кожата си на тъпан, юмруците си на бомби и да се хвърлян на борба със стихиите. Те изповядваха това, което казват, и направиха това, което бленуваха – да се сторят курбан. Няма по-висока и висша саможертва от тази да служиш на отечеството си, да защитаваш неговите национални идеали и идеята за чиста и свята република с демократско управление.

Заради тази свободна, свята и свидна на всички ни майка България момчетата гинеха в защита на Съединението по полетата на Западна България, за да я защитят от попълзновенията на сръбския крал Милан. Тези същите следовници на нашите велики революционери оставиха костите си по бойните полета на Балканската война, на Междусъюзническата война, на Първата и Втората световни войни. Хиляди са костите на нашите революционери, които загинаха за освобождението на поробена Македония, за единството на нацията, за да могат върху техните гробове и техните кости безименни плъхове и мишки да разпределят порциите на държавната власт и държавно влияние. Това гледаме и в момента”, каза в словото си кметът Георг Спартански и направи паралел с актуалните скандали в Народното събрание.

Хор „Звъника“ с ръководител Иванка Делийска

“Тогава, преди повече от 150 години, и в следващите, във времето на революционните борби, апотеоз на които е Априлското въстание и преди 147 години своеобразният Еверест на българската саможертва – Околчица, докато едни мряха в окопите, по безименните скали и баири на майка България и я напояваха с кръвта си, сега едни други безродници си чупят училата, плюят се в лицата и си изясняват сексуалната принадлежност. Това ли да очаква българсикя народ от тези, на които сме поверили съдбата на България?!…

Надявам се, че това време скоро ще свърши, защото българският народ е много търпелив, но той не може да търпи вечно и в своята история го е доказал. Нека да стъпим на здрава почва, да изметем тинята, утайката, плявата и мръсната пяна и да направим това, което тези, които в момента ни гледат и слушат от българското небе, очакват от нас. Ако не да дадем живота си, поне да дадем всички си сили, за да изградим една модерна, достойна и стабилна България, без да сме васали на никого и без да се кланяме на други Западни – европейски и неевропейски, столици.

Само тогава ще бъдем достойни за паметта на тези, които положиха костите си, за да ни има нас. Нека да е вечна паметта на Ботев и на всички наши герои революционери и нека да помним техните завети и да не се сещаме за тях само на 2 юни и 18 февруари, когато те са напуснали земния си път, за да останат безсмъртни. Поклон!”, каза още Спартански, а словото му беше аплодирано дълго от събралото се множество.

Пред паметника на Ботев бяха положение цветя и венци в знак на признателност и почит към делото на всички герои, загинали за свободата на България. Точно в 12 ч., с вой на сирени, страната ни отдаде почит на своите велики синове.

Снимки: Община Плевен

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here