“Гардеробът” от Станислав Стратиев е новото заглавие в афиша на ДКТ “Иван Радоев” през януари

0
501
театър - ДКТ "Иван Родоев"

“Гардеробът” от Станислав Стратиев е новото заглавие в афиша на Драматично-куклен театър “Иван Радоев” в началото в на 2023 г. Премиерата ще е на 21 януари от 19 часа на Голяма сцена.

Режисьор на заглавието е Пресиян Кузов. В спектакъла, създаден по пиесата „Максималистът“ от Станислав Стратиев, участват актьорите Александър Кънев, Йоана Кирчева, Иван-Александър Дойчев, Генади Николов, Мариян Стефанов, Мариан Дулчев. Автор на сценографията и костюмите е Киряна Аврониева, а на музиката – Дамян Михайлов.

Темата за конформизма в съвременното общество е основополагаща за настоящото представление. Човекът бързо и безкритично се втурва към „новото нормално“. Всички нови идеологии, правила, норми и идентичности биват припознавани прекалено лесно. Какво се случва обаче, когато им се противопоставиш? Кой е прав и кой е крив са въпроси, на които сценичното действие търси отговори.

„Една от страните изисква за себе си правила, с които потиска другата със същата сила, с която тя досега е била уж потискана. Това противоборство в обществото, разделянето му в две крайности и категоричността в неприемането на отсрещната позиция са причината пиесата на Стратиев „Максималистът“ да бъде прочетена като обозрима днес. Пред себе си имаме едно семейство (миниобщество), в което интегрирането на „различния“ довежда до сериозна колизия. Въпросът обаче е кой е „различният“?“, споделят от творческия екип.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here