Галя Георгиева: Културен център „Двореца“ в Балчик привлича стотици артисти с престижа и магията си

0
1258
Галя Георгиева
Галя Георгиева

Преди по-малко от век, край малката рекичка на морския бряг на Балчик, дремят само три стари воденици, а из пръснатите по напечените склонове лозя събират сладост гроздовете. Мястото напомня на забравено кътче от романтичния Ориент, когато през 1913 г. временно става румънско владение. В живописната местност се влюбват художници и поети, а по-късно румънската кралица Мария я избира, за да изгради своята резиденция „Тихото гнездо” на морския бряг. Тя усеща неповторимата магия на мястото и решава да материализира мечтата си да създаде райско кътче на хармония и любов, което да е изпълнено с духовност, изкуство, култура, мир и разбирателство между хората.

Наема забележителни италиански архитекти и работата започва. Нейното условие към тях е да запазят максимално природните дадености, а сградите и човешката намеса да се впишат естетично и хармонично във всичко наоколо. Така постепенно се появяват, разпръснати из великолепния парк, малките каменни вили с покриви от турски керемиди, които приютяват кралицата, семейството и антуража й. Израсналите край реката огромни каваци нарочно са заобикаляни при прокарването на алеите, дори трите воденици са запазени и могат да се видят и днес.  

Вилата „Тихото гнездо“ на кралица Мария е лишена от помпозност, но изтъкана от романтика, финес и красотата на уникалната архитектура, обединила разнородни елементи в оригинална композиция, която буди възхищение у всеки посетител. Владетелката има желание да построи на мястото един „артистичен каприз”, създаден да улови същността на нейния собствен оригинаен вкус. Вратите, както и по-голямата част от дървения материал, употребен за строежа на къщата, са закупени от стари замъци из Ориента.

На върха на кулата, която прилича на минаре на джамия, е монтирана т. нар. еолова арфа (по името на гръцкия бог на вятъра Еол). Това е куха фуниевидна тръба, в която са опънати струни. При вятър, струните издават нежен арфен звук и придават тайнственост и призрачност.

Едновременно с построяването на вилата тече оформянето на градините и алеите на комплекса, преустройството на съществуващите воденици, укрепването на терена. Оформен е един цялостен ансамбъл от сгради и парк, едно миниатюрно стопанство, което разполага със собствена охрана, електроцентрала, поща, столова, шивалня, разсадник за зеленчуци и цветя, овощни градини и лозя.

Постепенно мястото се превръща в прекрасен пристан на духовност и изкуство, който привлича артисти от близо и далеч и им дава възможност да се посветят на своите творчески занимания сред вдъхновяваща атмосфера.  

Строителството на резиденцията започва през 1925 г. и завършва през 1936 г. Две години по-късно кралицата умира, а след още две години, през 1940 г., Южна Добруджа, заедно с Балчик, е върната в пределите на България. С решение на Министерски съвет „Двореца“ е закупен от българската държава на 7 юли 1970 година и става нейна собтвеност. Стопанисва се и се управлява от Министерството на културата, а създадената Ботаническа градина в района е под управлението на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Културният център пази и реализира на практика завета на кралица Мария – да е уникално място за културен живот и творчески вдъхновения. Основните цели и задачи на ръководството му днес са възстановяване и обогатяване на културно-историческите обекти и природното богатство, създаване и разпространение на културни ценности, развитие на културния и познавателен туризъм и популяризиране на културно-историческото наследство.

„Двореца” в Балчик предлага прекрасни възможности за провеждане на значими национални и международни фестивали, майсторски класове, конкурси за млади таланти, изложби, пленери на художници и скулптори, за реализация на театрални и оперни спектакли, мюзикъли, заснемане на филми и клипове, концерти, представяния на книги, презентации и др. Вълшебното място дава възможност и за сватбени тържества, което радва стотици младоженци от цял свят.

За богатия културен живот в „Двореца“ и магията му разказва в специално интервю за читателите на „Духът на Плевен“ Галя Георгиева, която е организатор „Международни фестивали, културни събития и специални събития“.

 

Г-жо Георгиева, с изложбата „Дух и материя“, подредена в Каменна зала на Архитектурно-парков комплекс Двореца“ в Балчик, завърши чудесният пленер „Пространство и време“, организиран от плевенския художник Огнян Кузманов. Как съумяхте в този тежък момент за културата и изкуството да подадете ръка на творците, при условие, че много културни събития в страната бяха анулирани?

Пленерът „Пространство и време“ се провежда в „Двореца“ в Балчик за втора поредна година, като предложението дойде от плевенския художник Огнян Кузманов в края на 2018 г. и много бързо реализирахме първото издание със съорганизатор Теменуга Димова. Получи се чудесно събитие! Гостуваха ни 9 автори, които, вдъхновявайки се от цялата красота на комплекса, създадоха в платната си много ярка палитра от настроения. За нас финалната изложба е много значима, защото в края на всеки пленер художниците оставят в „Двореца“ картини, които съхраняваме и след това показваме в експозиции. Тази година изложбата се нарича „Дух и материя“ и може да бъде посетенадо 12 юли. За жалост, поради пандемията от COVID-19 събитието не можеше да бъде международно, въпреки че предходното беше такова. Тогава ни посетиха художници от Украйна, Полша, Русия, Латвия, Азербайджан, Франция и България, разбира се, които се запознаха с балчишката и въобще с българската красота, която, надявам се, отнесоха в сърцата си. „Двореца“ е място, на което попадаш в Рая и всяко нещо те пленява.

Изложба "Дух и материя", Двореца - Балчик
Изложба „Дух и материя“. От ляво надясно: Димитър Райколов, Теменуга Димова, Милена Костуркова, Огнян Кузманов, Галя Георгиева и Живко Желязков.

Мястото е магично, наистина. Човек се слива с енергията му и го обиква завинаги. А вие, като организатори на толкова многобройни и стойностни събития, как успявате да се справите в тази сложна ситуация, в която се намираме?

Полагаме всички усилия да реализираме мероприятията, заложени в художествено-творческата програма на „Двореца“, тъй като тя се планира година по-рано и се изпраща за одобрение в Министерството на културата, след което се задвижва целият процес по реализацията й. Трудно е в тези времена, защото публиката е много редуцирана, но ние вярваме, че качественият продукт винаги привлича хора. При нас има масови посетители, които идват за разходка и отдих, а стават свидетели и на всичко, което се случва тук, но има и хора, които ценят точно определени събития в „Двореца“, на които държат да присъстват. Разбира се, спазваме всички противоепидемични мерки, за да предложим безопасна среда.

Каменна зала

Имате огромен брой културни събития на сезон. Колко са точно?

Миналата 2019 г реализирахме 90 събития. Сега има още време, за да можем да кажем какъв ще бъде окончателният брой, но обикновено през последните 5-6 години са около тази бройка.

Това е огромна натовареност, свързана със сериозна организация. Артистите, които каните, винаги са на високо ниво. Кои бяха последните събития при Вас, както и най-близките предстоящи?

Искам да уточня, че „Двореца“ е сцена не само за изявени имена. Опитваме се да даваме поле за изява на хора, които тепърва прохождат в дадена професионална насока. И това много ни радва, защото се оказва, че не комерсиалното ги води в Културен център „Двореца“, а стандартът и престижът да откриеш изложба, да направиш свой концерт или да представиш театрално представление в него. Това много ни радва и го приемаме като оценка и за нашия труд. Имахме и отпаднали събития този сезон, като оперетата „Баядерка“ от Имре Калман на Драматично-музикален театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново, но се надяваме, че ще се реализира през август месец. Предстои ни едно от най-значимите събития – вероятно и за България, а именно гостуването на Националния исторически музей през август месец със съкровището, открито през 2018 г на нос Калиакра. Изложбата е акцент в тазгодишната художествено–творческа програма на „Двореца“ и ще бъде открита от доц. д-р Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей. Съкровището съдържа 983 предмета – сребърни и златни монети, апликации и катарами, копчета, обеци, пръстени и други уникални експонати. Значимостта му е много голяма. Част от находките – 8 венециански златни монети, са от висококачествено злато – 23,5 карата, и тежат по 3,5 грама. Досега в колективни монетни находки не са откривани такива монети. Уникалното съкровище ще бъде експонирано в Каменна зала на Културен център „Двореца“, а доц. д-р Бони Петрунова ще представи своя книга, свързана с находката, както и с работата й като цяло.

На 5 юли от 19 часа ще ни гостува поп и рок певицата Силвия Кацарова, която ще представи своята автобиографична книга „Мой сън“. Предвидена е и мултимедийна презентация. Дано отпаднат ограниченията, наложени заради противоепидемичните мерки, защото Каменна зала няма да може да побере всички желаещи да се срещнат с нашата гостенка. Практиката ни показва, че подобни артисти винаги предизвикват огромен интерес. За представяния на книга са ни гостували и Стоянка Мутафова, и Орлин Горанов и залата винаги е била препълнена.

Двореца - Балчик
Поглед от „Двореца“

Наскоро имаше друго прекрасно събитие при вас – концертът „Малко нощна музика“ на Ангел Заберски (пиано), Стоян Янкулов – Стунджи (ударни) и Борис Таслев (контрабас).

Да, беше фурор! Може да кажем, че поставихме началото на една забележителна концертна дейност по време на строгите ограничения, които са ни наложени. Получи се магия, която завладя всички присъстващи, и знам, че следващата година с удоволствие бихме реализирали и по-мащабен проект. Концертът беше замислен да се проведе на Открита сцена „Двореца“, където се случват големите ни проекти, но поради лоши метеорологични условия беше в Каменна зала. Като споменах сцената, искам да кажа, че това също е едно магично място, което заслужава специално внимание. Съоръжението е мобилно и се построява пред самата сграда „Тихото гнездо“, в близост до морето и точно под звездите. Там организираме концерти, както и представления, които най-често реализираме в партньорство с Държавна опера – Варна. Тази година те ще ни посетят с операта „Хубавата Елена“ и мюзикъла „Чаплин“ в края на август, които сме убедени, че ще предизвикат огромен интерес.

Двореца - Балчик - вила "Тихото гнездо"
Открита сцена „Двореца“ и вила „Тихото гнездо“
Двореца - Балчик

Казахте, че с удоволствие давате възможност за изява на артисти, които още не са получили популярност. Всеки от тях ли може да се свърже с Вас и да предложи своя изява?

Ние по принцип сме отворени към всякакви предложения. Обсъждаме ги с Художествено-творческия съвет и преценяваме. Отказваме единствено, когато не можем да вмъкнем дадена изява в програмата си. Но ако не успеем в съответната календарна година, я отлагаме за следващата. Концертът на Ангел Заберски беше такъв пример – нищо, че е голямо име, заявлението беше подадено към нас на много късен етап, а програмата ни беше преизпълнена, защото интересът към „Двореца“ е огромен, както на артисти от цялата страна, така и на тези, които са намерили реализация в чужбина. Освен това се стремим да обърнем внимание и на детските изяви. Миналата година музикален спектакъл при нас представиха певческа група „Септима“ от град Балчик, които до момента не бяха излизали на такава сцена. Децата бяха очаровани от идеята, а ръководителят им – много вдъхновен от мястото и от всичко, което се случи. Надяваме се повече такива предложения да получаваме, за да могат да се реализират.

Много често провеждаме занимания с обучителна цел. Правим беседи и мултимедийни презентации за ученици в нашата зала „Учебен център“, дори и за деца от детски градини. Работим по няколко образователни проекта в момента. Залата е оборудвана много добре и може да предостави нужните условия за целта – в една по-нестандартна среда, по-близко до природата, децата да могат да усвояват знания.

И учениците го оценяват, предполагам?

О, да, интересът е голям.

При вас се провеждат и майсторски класове на изявени преподаватели по музикални инструменти, защото мястото носи вдъхновение, спокойствие, възможност за концентрация.  

Да, а също така успяваме да предложим настаняване, изхранване на учениците и база, където да се случат различните майсторски класове – имаме множество зали, които функционално са доста гъвкави и могат да отговорят на всякакви потребности.  

Градината на Аллах

Не е пресилено да се каже, че „Двореца“ в Балчик е един остров на духа, привличащ артисти и посетители от целия свят. Колко хора Ви посещават на ден при нормални обстоятелства, а не при извънредни, в каквито сме тази година?

Около 2000 души на ден са посетители на Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в едни нормални условия. Базата за настаняване е 100 души. Масово сме посещавани от румънци, англичани, немци, французи, руснаци. Организираме и стилни сватбени събития и имаме младоженци от цял свят – САЩ, Индия, Фиджи, Филипините и т.н.

Как Ви откриват тези хора? От сайта Ви в Интернет?

Да, или чрез препоръка от наши доволни посетители, което много ни радва. Има българи по цял свят, много от тях сключват смесени бракове, но имаме и сватби изцяло на чужденци – най-често английски граждани.

И идвайки, те научават, че мястото е пропито с история, а кралица Мария има и английска кръв.

Абсолютно. И този факт превръща „Двореца“ в особено сантиментален за тях, както е за румънците. Северните ни съседи оценяват факта, че създаденото от кралица Мария е съхранено и че идеята й това да бъде едно духовно място, привличащо творци и артисти, днес продължава да се развива чрез основната функция на комплекса „Двореца“, благодарение на българската държава.

Прекрасно е, че тази идея е жива и днес и както Алеята на вековете, която създава кралица Мария, свързва различни епохи чрез нещо прекрасно – изкуството. Тази невероятна личност е мечтаела за мир, красота и единение между хората и е съзнавала, че силата на изкуството е обединяваща и надмогва противоречия, възгледи, религии. На практика кралица Мария е материализирала своята мечта на това място, а ние днес имаме уникалния шанс да се ползваме от това невероятно богатство. Как се поддържа то?

Чрез планиране. По всяка сграда има рутинни работи, които трябва да се свършат. Обикновено след края на летния сезон започваме с ремонтни или поддържащи дейности.

Розариумът

И всичко е в хармония с природата.

Абсолютно! Това е най-важното. Както кралицата е разпоредила строителните работи да обогатят природните дадености, а не да ги разрушат, така и ние до ден днешен спазваме този завет.

Енергията на мястото е специална, тя го е усетила още при първото си посещение и е решила да създаде всичко това.

И аз смятам, че енергията е усетена и уловена по най-добрия начин. Да вземем за пример Нимфеума (Храма на водата), където има колизеумни колони, триизмерни арки, прекрасни куполи и един голям отвор към небето, където и през деня е вълшебно, защото слънцето се отразява във водното огледало, и през нощта е романтично, когато звездите и луната се оглеждат в него. Просто е уникално място, затова сватбите се случват там, но и доста класически концерти.  

Нимфеум (Храм на водата)

Пожелавам Ви с тоя дух и всеотдайност да продължите да бъдете туптящото сърце на целия културен живот в „Двореца“, защото организацията на всяко събитие е трудна и отговорна. И като войни на духа и пазители на това райско кътче да продължите с ентусиазъм, усмивки и любов да подавате ръка на хората на изкуството.

Много благодаря за оценката и вниманието на Вас и на „Духът на Плевен“! Винаги сте добре дошли при нас!       

Алеята на виното
Плачещата градина
Най-старата магнолия на Балканския полуостров се намира в Ботаническата градина и е засадена в началото на миналия век. Дървото е от вида Magnolia grandiflora, призната за чистокръвен аристократ в парковата растителност.
Алеята на вековете
Поглед към „Градината на Аллах“
Поглед от Нимфеума към морето.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here