Гъдулари от НУИ “П. Пипков” се върнаха с престижни награди от Националния детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“

0
443
гъдулари

Гъдулари от Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” – Плевен, се върнаха с престижни награди от ХХVII-я Национален детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“, който се проведе от 1 до 3 април 2022 г. във Варна. Симеон Недялков (V клас) се класира на трето място и получи целева стипендия. Той впечатли журито с изпълненията си на “Бавна мелодия от Средна Северна България” и “Пайдушко хоро”. Славян Мацев (VIII клас) също зае III-то място за представянето си с „Лале ли си, зюмбюл ли си“ и „Гълъбовско хоро“ по музика на Янко Петров – журито му присъди и едногодишна стипендия. Антония Гъркова (IX клас) беше отличена с I-во място и едногодишна стипендия – тя изпълни „Сюита за гъдулка“ по музика на Атанас Вълчев. Наградените плевенски таланти са от класа по гъдулка на Борислав Иванов.

В настоящото издание на престижния конкурс участваха над 250 певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна. Журито, което оцени изпълненията, беше с председател Димитър Христов – диригент на Народния оркестър при БНР, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, и членове: Петьо Костадинов – гайдар, солист в оркестъра на БНР, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Ангел Добрев – преподавател и композитор, Костадин Генчев – аранжор, оркестрант в оркестъра на БНР, Ваня Монева – диригент на хор „Ваня Монева“, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Евелина Христова – певица, солистка на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“, Гергана Костадинова – певица, солистка на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“, преподавател и възпитаничка на плевенското НУИ “Панайот Пипков”.

Конкурсът изпълнява мисията, завещана от създателя му – изтъкнатия варненски музикант и педагог Диньо Маринов, да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура. Музикалният форум е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на деца и ученици и в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here