Фолклорен състав от НУИ “Панайот Пипков” – Плевен представи достойно България на международен детски фестивал в Полша

0
626

Фолклорен състав „Плетеница“ от Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” в Плевен представи достойно България на 29-я Международен детски фестивал „Децата на планината“, който се проведе от 24 до 31 юли в гр. Нови Сонч, Полша, информира Илиан Илиев – хореограф и художествен ръководител на Детския танцов ансамбъл V-VIII клас на НУИ “П. Пипков“. Във фестивала участваха и стотици млади таланти от Литва, Румъния, Словакия, Хърватска, Украйна и Полша.

Възпитаниците на елитната плевенска гимназия са избрани след селекция, проведена в началото на 2022 г. от организаторите на престижния музикален форум и от представители на местната полска община. В последствие е проведен вътрешен подбор на изпълнителите от трите направления на НУИ “П. Пипков”: народно пеене, народни танци и народни инструменти, за да бъде сформиран представителният състав „Плетеница“, в който участват ученици от 4 до 9 клас.

Плевенските таланти и техните преподаватели представиха еднородни и смесени танци от различни фолклорни области на България, както и акапелно пеене, което е много характерно и специфично за нашия фолклор. Част от децата от специалност “Народно пеене” се изявиха и индивидуално под съпровод на народни инструменти.

Ръководители на плевенчани бяха техните преподаватели Красимир Кондов – диригент на Детския народен хор и ръководител на сформирания оркестър, Силвия Хайдърска – помощник-диригент, Галина Георгиева – помощник-хореограф, Мартин Йорданов – корепетитор-акордеонист, Борислав Иванов – старши преподавател по гъдулка и ръководител и диригент на народния оркестър, и Илиан Илиев – хореограф и художествен ръководител на Детския танцов ансамбъл V-VIII клас на училището. Важен член на групата е и Ренета Росева, начален учител в НУИ “П. Пипков” – Плевен, която беше в ролята на преводач и координатор между плевенските участници и полските организатори.

След представянето на българския фолклор и специфична обредност в рамките на националения ден на България, Илиан Илиев и Красимир Кондов са поканени в Малополския културен дом СОКОЛ в Нови Сонч на среща с Художествения артистичен съвет на фестивала. В дискусията и анализа на плевенското представяне участват председателят Дорота Маярчик – етномузиколог, и членовете Вислава Хазука – хореограф и педагог, и Бенедик Хасел – етнограф, както и хореографът Юрий Прочко  от Украйна. Представител на България в Художествения съвет е д-р Евгения Грънчарова – фолклорист-хореограф към БАН.

Българската група впечатлява специалистите с голямата спятост и тригласната звучност на Народния хор, както и с отличната издържаност на лексиката и композицията на танцовите произведения в програмата. Висока е оценката и за разнообразието на показаните сценични костюми от няколко фолклорни области.

След националния ден на България ансамбъл „Плетеница“ се представя заедно с партньорския си полски ансамбъл Хонай“ и в градовете Криница-Здруй и Мушина. „В историята на Фестивала за първи път се класира за участие училище по изкуствата от България. Събитието датира от 1992 г., като за този период ние сме четвъртият български състав.

Съвместно  с нашия полски ансамбъл „Хонай“ в последната фествалана вечер се представихме с два общи танца в кадрилна форма: Полка и Джиновски танц, под съпровода на двата оркестъра и Народния хор, което създаде още по-тесни приятества между децата“, сподели за „Духът на Плевен“ Илиан Илиев.

Плевенчани са благодарни на организаторите в лицето на директора на фестивала Андрей Зарич и екипа му, както и на Ягода Кизинска – гид и отговорник на българската група.

„Благодарим за  отзивчивостта и подкрепата на  г-н Петър Петров от Фондация „Живите български корени“, на фирма „Българска роза“ и община Плевен  за предоставените ни рекламни материали за нацилналния ден България по време на Фестивала“, коментира още Илиев.

Закриване на фестивала:

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here