Филмът „100-годишна граница“ на младежкия плевенски проект „Околобългарско“ – вълнуващ урок по родолюбие и човечност

0
630
Ванин Нейков

Мощен заряд от позитивни емоции предизвика премиерата в София на филма „100-годишна граница“ – част от плевенския проект „Околобългарско“. Лентата е резултат от втората обиколка на България на 5-има младежи. Ванин Нейков, Антонио Йорданов, Жанин ал Шаргаби, Виктор Цолов и Антонина Лозанова посещават ключови за българската история райони, които страната ни е изгубила след Ньойския мирен договор. Сто години след една национална катастрофа, екипът на проекта видя как живеят хората, останали оттатък границата, и им даде думата, за да разкажат за събитията, за съдбите си и да споделят ценностите, в които не са спирали да вярват.

След първата прожекция пред предимно младежка аудитория, проявила интерес към събитието, последва оживена, близо двучасова дискусия. От вчера първата част на лентата е качена и на платформата на „Околобългарско“ във Фейсбук, а коментарите на зрителите за нея са повече от възторжени. Високите оценки са не само за професионалното създаване на филма, но преди всичко за неговото съдържание – исторически правдиво и интригуващо поднесено. Особено ценни са разказите от първо лице на потърпевшите, споделените им вълнения, болки и откровения, които докосват сърцата на зрителите и просълзяват.

Поздравления, младежи, за припомнянето на историята ни! Продължавайте все така в „ползу роду“!“, „Не просто един противоречив урок по история, а истината през погледа на нейните съвременници! Искрено благодаря, че имах възможност да се докосна до съкровените разкази на тези българи… или сърби… На тези братя! С нетърпение чакам следващите части!“, „Много въздействащо и изключително професионално, наистина! Днес нито учебниците, нито Интернет ще ни научат на тези безброй истории, които хората истински са преживели, за да успеем да оценим тяхната релна историческа стойност. Приятно изненадана бях да видя анимациите, наподобяващи тези на „Българска история“, и се радвам, че са подпомогнали толкова благородна кауза. Адмирации за целия екип, очаквам продължението и силно се надявам и този филм да бъде представен пред аудитория в родния Плевен“ – това са малка част от коментарите на възхитени зрители, които вече са гледали първата част на филма.

Неговото продължение ще бъде достъпно онлайн на 27 ноември 2019 г – точно на датата, на която се навършват 100 години от подписването на Ньойския договор. Създателите на лентата се надяват, че нейните послания ще достигнат до стотици хиляди и ще надхвърлят рекордното число от над 300 000 зрители, които видяха първия филма на „Околобъгарско“.

„Това осмисля всичко, което правим. Това ни мотивира да продължим, да надграждаме. Заедно. За нас личният контакт с вас е най-важен, така че сме отворени за провеждане на още прожекции и дискусии. Нека всеки се чувства поканен да ни пише при интерес да организираме прожекция в неговото населено място, в неговото училище, университет или организация. Това е каузата на „Околобългарско“. Да се обединим, млади, обикновени хора, които искаме в българското общество и политика да има различни ценности и принципи“, обобщават смисъла на своята кауза създателите й.

„Западните покрайнини винаги ще останат в нашите умове и сърца. Надяваме се да останат и във вашите, след като изгледате тази част и следващата, седмица по-късно. На 27 ноември е официалната дата от подписването на Ньойския договор. Точно 100 години по-късно, в края на втората част на филма, ние от „Околобългарско“, ще поднесем важен призив към вас. Очаквайте го“, призовава екипът на „Околобългарско“. Младежите изказват специални благодарности на Мартин Стаматов, който създава анимацията в началото на филма. Те планират премиера на филма и в Плевен.

Околобългарско
Ванин Нейков

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here