Филм на плевенски ученици спечели първа награда от Националния ученически конкурс „Будител“ във Варна (видео)

0
208
Клуб "Завет" - Виолета Йорданова
От ляво надясно: Лукман Ибрахим, Виолета Йорданова и Полина Динчева

Филм на плевенски ученици спечели първа награда от ѴІІ-я Национален ученически конкурс за историческа памет „Будител“. Лентата се нарича “Последното писмо”, отличена е в категория „Драматизация“ и е създадена по идея на Полина Динчева (12 “б” клас) и Лукман Ибрахим (11 “б” клас) от клуб „Завет“ с ръководител Виолета Йорданова при СУ “Стоян Заимов” – Плевен.

С филма беше открита Националната ученическа конференция „Завещаната ни свобода“, провела се на 13 и 14 октомври в град Варна. Тогава се състоя и награждаването на победителите в конкурса.

Видеоразказът на плевенчани направи силно впечатление на присъстващите. Филмът е заснет в Регионалния исторически музей в Плевен и представя Христо Ботев през очите на неговата любима – Венета Ботева, чийто образ е пресъздаден на базата на романа “Баладата: Любовта на Ботев и Венета” от писателката Неда Антонова. В ролята на Венета във филма влиза Полина Динчева. Творческият екип осигурява сам подходящи костюми и предмети, характерни за пресъздадената епоха.

Проектът на плевенските ученици ще бъде включен в „дигиталната раница“ на МОН. Идеята и другите отличени ученически разработки да станат част от съдържанието на образователната платформа е приветствана от Радостина Николова, главен експерт „Съдържание на училищно и предучилищно образование“ към МОН, която връчи наградите на класираните на първо място ученици в различните категории.

Гост-лектор на провелата се Национална ученическа конференция на тема „Завещаната ни свобода“ бе проф. Пламен Митев, историк и преподавател в СУ „Климент Охридски“, с когото учениците имаха възможност да коментират историческите факти, а също и митовете около най-ярките личности, свързани с националните идеали и борбата за Освобождение на България. В беседите с ученици и учители се включиха още д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет“, Боян Ботйов, председател на фондация „Христо Ботйов“ и наследник на Христо Ботев, и специалистите от РИМ – Варна, Мариана Николова и Кристина Спасова.

 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here