Филм на БНТ 1 разказва за Джими, любовта му към буквите и уникалната Творителница „О`Писменехъ!“ в Плевен

0
1087
Диян Павлов - Джими

Филм на БНТ 1 разказва за Диян Павлов – Джими, любовта му към буквите и уникалната Творителница „О`Писменехъ!“ („За буквите“). Желаещите да научат повече за неподражаемата дейност на отдадения на дългогодишното си дело плевенчанин, могат да гледат предаването „Малки истории“ днес, 2 ноември, от 16,30 часа.

Екипът заснема преди месец историята на Джими, който още от дете изпитва особена любов към буквите. Професионалният път на съвременния будител започва в предприятието „Културен отдих и творческа украса“, а след падането на комунизма купува компютър и принтер и се захваща с графичен дизайн и реклама. В продължение на 10 години реализира дългогодишната си мечта да създаде уникален по рода си музей Творителница „О`Писменехъ!“, в който да събере паметта на седемхилядната история на буквата. Трудът му се увенчава с успех, когато в малка къща и зелен двор с високи борове създава храм на писмеността. И вече 5 години не се уморява да разказва пред публика безкрайно интересната приказка за буквите. Като истински актьор той сменя различни красиви костюми, за да се впише в духа на съответната епоха. Рецитира с ясна дикция и патос, недостижими за много професионални артисти, а слушателите на възраст от 4 до 70 години – от Плевен, страната и чужбина, не спират да се изненадват на всички чудеса, които е събрал в Творителницата си.

И колелото на историята се завърта – от скалните рисунки, каквите у нас пази и днес пещерата Магура (на 700 000 години), през пиктограмите, глинените жетони с резки в Месопотамия (4 хил. г. пр. Хр.), които имали определено значение. Появява се цивилизацията на шумерите, които със заострена бамбукова пръчица рисували върху глинени плочки – все още неизпечени. Така се появило пиктограмното, а после и клиновидното писмо, което днес е разчетено, обяснява и показва всички тези чудеса Джими. Не пропуска да спомене писмеността, открита по нашите земи и датирана на 5 хил. г. Пр. Христа, което я прави по-стара от шумерската.

Тук е китайската цивилизация, не са пропуснати писменосттите на арабите, финикийците, гърците и римляните. По пътя на времето Деян Павлов – Джими, стигна и до пресата на Гутенберг, с която е отпечатана първата книга. Специално място в това необикновено представление е отредено на глаголицата и кирилицата, както и на всички факти около създаването и разпространението на писмеността от братята Кирил и Методий и техните ученици. Представени са и всички първи книжовници, писатели и будители по нашите земи.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here