Фестивалът “Древна балканска земя” ще се проведе за четвърти път в Античния керамичен център край Павликени

0
275
Керамичен музей - Павликени

Фестивалът “Древна балканска земя” ще се проведе за четвърти път в Античния керамичен център край град Павликени, информират от пресцентъра на Община Павликени. Тази година се навършват 51 години от откриването на единствения по рода си керамичен център от Античността в Югоизточна Европа.

Посетителите на фестивала ще видят интересни възстановки и демонстрации на антични занаяти, сред които грънчарство, монетосечене, ковачество и изработка на бижута. Предвидена е дегустация на вино от избата в с. Върбовка. Програмата включва още детска работилница за украсяване на керамични съдове и ревю с антични костюми.

Организатори на фестивала, който се завръща след тригодишно прекъсване, са Историческият музей в Павликени и Община Павликени. Събитието ще се състои на 3 септември, от 10,30 до 17 часа. Входът е свободен.

За Античния керамичен център край град Павликени

Античният керамичен център близо до гр. Павликени е единствен по рода си археологически обект в Източна Европа. На площ от около 50 дка са експонирани останките от римска вила и над 50 пещи за производство на керамика. Изследователят му Богдан Султов още през 70-те г. на миналия век го превръща в първия музей на открито в България. Той възстановява и цялата последователност на античното керамично производство. Всичко, което изважда от земята, след това археологът превръща в строителни материали, затова и сградите в центъра сега са напълно автентични.

Археологическият обект има няколко сектора. Най-добре проучен и експониран е централният сектор, където е разкрита вила от римската епоха (т.н. вила рустика), създадена към края на І в. сл. Хр. и съществувала до втората половина на ІІІ век сл. Хр. В посока запад – северозапад от нея е проучен втори архитектурен комплекс, около който също са регистрирани пещи за изпичане на строителна, битова и художествена керамика. Трети самостоятелно обособен архитектурен комплекс е разкопан югозападно от централната вила и южно от протичащото наблизо Върбовско дере. В него сред останките от жилищни сгради са проучени още 7 пещи и намерени множество интересни находки – варовиков бюст на император Комод (180-192), мраморна оброчна плочка на Тракийския конник, предмети от метал и кост.

Архитектурният комплекс край Павликени е създаден в края на I в. сл. Хр., още преди основаването на Никополис ад Иструм – след Дакийските войни на император Траян. 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here