Емблематична за Словения пиеса ще бъде поставена за пръв път в България на сцената на ДКТ „Иван Радоев“

0
87

За първи път на българска сцена в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, ще бъде поставена превърналата се в емблема на Словения пиеса „Случката в град Гога“ от Славко Грум (написана е през 1930 г.) Репетициите започнаха вчера, 23 май, след като актьорите бяха избрани чрез кастинг.

Преводач на пиесата и консултант на проекта е проф. д-р Людмил Димитров, режисьор е Стилиян Петров, сценограф – Никола Тороманов – Фичо, композитор – Милен Кукошаров, а драматург – Гергана Пирозова.

Участват актьорите от Плевенския театър Адриан Филипов, Бориса Сарафова – Черкелова, Делян Илиев, Елица Анева, Иван-Александър Дойчев, Мария Илиева, Мария Йорданова, Милена Ерменкова, Мариан Дулчев, Мариян Стефанов, Нина Горановски, Ованес Торосян, Сергей Константинов

„Това е свещен текст за словенската драматургия, пиеса, която е обиколила света. Тя е универсална, пиеса за този свят, накъде вървим, къде буксуваме“, сподели проф. д-р Людмил Димитров пред екипа на постановката. Носител на множество награди, проф. д-р Димитров е единственият официален член на Международното общество на Чехов, както и на Международното общество на Достоевски, лектор по български език, култура и литература в Люблянския университет в периода 2004 – 2019 г., преподавател по руска литература и култура в СУ „Св. Климент Охридски“.

Пиесата „Случката в град Гога“ от Славко Грум за първи път е преведена на български от проф. д-р Людмил Димитров през 2021 г. и е една от петте словенски пиеси в сборника „Мъртвият идва за любимата“. Повод за превода на тази пиеса е творческата среща между проф. д-р Людмил Димитров и режисьора Стилиян Петров преди 15 години, за когото преводачът споделя, че е единственият режисьор в България, на когото би доверил този едновременно парадоксален и вдъхновяващ текст.

Славко Грум е един от най-значимите драматурзи на Словенския театър. Днес най-престижният театрален фестивал в Словения носи неговото име. Завършва медицина във Виена и е силно повлиян от откритията на З. Фройд и психоанализата, както и от драматургията на А. Стриндберг, М. Метерлинк и сценичните открития на режисьора А. Таиров. Пиесата е припознавана като емблема на словенската експресионистична драма, но в нея се съдържат и откритията на символизма, постсимволизма и натурализма.

Творческата работа на режисьора. Стилиян Петров, сценографа Никола Тороманов – Фичо и композитора Милен Кукошаров и екипа на Плевенския театър е дългоочаквана и вълнуваща за всички.

Информация и снимки: ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here