Ефирните акварели на Полина Дреновска покориха плевенската публика

0
343
Полина Дреновска

Ефирните акварели на Полина Дреновска покориха плевенската публика при представянето на първата й самостоятелна изложба „Пораснали мечтания“ в града тази вечер. Експозицията в Къщата на художниците откри художничката и галерист Владимира Йорданова.

Много творци и любители на изкуството уважиха събитието и споделиха възторга от красивите творби на авторката. Тя представя над 60 работи в различни формати, като много от тях са пейзажи. Полина Дреновска обича да изобразява и стари къщи или архитектурни детайли, заради специалната енергия, която носят, сподели за “Духът на Плевен” тя.

Полина Дреновска е родена в град Кнежа, където избира да живее и твори. Няма художествено образование, но рисува от дете. Посещава уроци по рисуване и се готви да кандидатства в Националната художествена академия, но не я приемат. Тогава избира другата си любов за своя професионална реализация – математиката. Днес Полина Дреновска се занимава с програмиране и работи дистанционно от дома си в Кнежа, а в моментите, когато си почива, рисува. Споделя, че така балансира прекрасно с двете си занимания.   

Рисува цял живот – графика, масло, туш и перо. Открива акварела преди 6 години, когато е бременна с второто си дете и търси по-чист материал. Влюбва се бързо в него и до днес магията му я вдъхновява. Никога не е имала идея да споделя изкуството си с широката публика. Но това се променя миналата година, когато нейна скъпа приятелка я провокира да открие първата си самостоятелна изложба в Кнежа. Посетителите са очаровани и изразяват възторга и уважението си към нея с множество букети с цветя, а тя е изненадана и трогната и разбира, че хората имат нужда от нейното изкуство.

Така се стига и до настоящата експозиция, която ценителите на изобразителното изкуство ще могат да посетят до края на месец април.

Талантливата художничка получи цветя от името на кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов. Букетът й беше поднесен от Димо Дешев, председател на ПК по култура, читалища, вероизповедания и международна дейност при Общинския съвет – Плевен, и Анелия Дечева, началник на Отдел “Култура и туризъм” при Община Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here