Две изложби подредиха ученици от профил „Изящни изкуства“ за 60-тата годишнина на НУИ „Панайот Пипков“

0
1179
Теодора Георгиева - XI клас
Теодора Георгиева - XI клас

Две изложби подредиха ученици от профил „Изящни изкуства“ за 60-тата годишнина на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен. Едната се намира в Къщата на художниците (ул. „Димитър Константинов“ 17) и включва 51 подбрани живописни творби, рисунки и скулптури на настоящите млади художници от 5 до 12 клас.

Кристина Мозокова –  IX клас

Другата се състои от 43 работи на автори от бивши випуски – от създаването на профила през 2006 г. до 2020 г., и е експонирана в изложбените пространства на училището. Скоро ще бъде представена презентация с представените творби, както и на непоказвани автори от историята на профила.

В двете изложби са показани и награждавани творци на национални конкурси. Зрителите ще забележат таланта и естетиката на учениците от профил „Изящни изкуства“, които играят съществена роля в развитието на изкуствата в НУИ „П. Пипков“.

Преподаватели на художниците, участващи в двете експозиции, са Валентин Асенов, Валентин Христов, Илиян Ангелов, Пламен Пенов, Станимира Вълчева, Вяра Савова, Дебора Тодорова и Мила Петрова.

Теодора Георгиева – XI клас

Музикалното училище „Панайот Пипков“ е създадено и открито през 1960 година в Плевен. През 2004 година музикалната алма матер се превръща в Национално училище по изкуствата, а през 2006 година в него е разкрит профил „Изящни изкуства“. Повечето от учениците, които се дипломират със специалност живопис, графика, скулптура продължават образованието си в наши и чужди висши учебни заведения със различни специалности в областта на изкуствата.

Къщата на художниците в Плевен не за първи път е домакин на най-младите в изкуството. Всяка година абитуриентите от НУИ „П. Пипков“ подреждат своята финална изложба в залите на галерията. В Къщата са се състояли и първите самостоятелни изложби на много от възпитаниците на училището.
Настоящата експозиция ще остане в артпространството до края на тази година. Изложбата може да бъде разгледана виртуално на официалната страница на Къщата на художниците във Фейсбук.

Магдалена Латровалиева – X клас
Никола Ангелов – X клас
Станислава Парашкевова – XI клас

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here