„Духът на Плевен“ навърши 2 години!

0
1435
При българския корен

Сдружение „Духът на Плевен“ навърши 2 години. То беше създадено от хора с различни професии, но обединени от обща мисия – каузата Плевен. Ключова роля сред съмишлениците има доц. д-р Емилияна Конова, меценат и управител на Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина „Света Елисавета“ – Плевен.

Доц. д-р Емилияна Конова

Стартирахме този проект с много любов, вдъхновение и отговорност към стойностните събития в този град. Слоганът на нашата едноименна медия – „Духовната територия на Плевен“, говори, че не се фокусираме само върху географските измерения на Плевен, а и представяме хора, които носят духа на Плевен в цялата страна и по света. Такива има не само в нашето прекрасно минало, но и в нашето настояще, а ние ги популяризираме, за да вдъхновяват с примера си повече хора.

През 2019 г. редакторът на „Духът на Плевен“ Даниела Дочева получи наградата за журналистика „Северно ехо“. Отличието е учредено от Община Плевен и дружеството на Съюза на българските журналисти в областния град за отбелязване на най-важните изяви в областта на журналистиката през отминаващата година. Наградата беше присъдена в категория за реализирани значими, позитивни и стойности проекти, какъвто е уебсайтът „Духът на Плевен“, фокусиращ се върху събития в областта на изкуството, културата, доброволчеството. Специално място в него е отделено на плевенчани, които развиват потенциала си в България и по света.

Даниела Дочева
Връчване на наградата „Северно ехо“ на Даниела Дочева, редактор на уебсайта за изкуство и култура „Духът на Плевен.

Сдружение „Духът на Плевен“ създаде и културния форум Плевенска артсцена „Измерения“, чиято цел е да предостави пространство за изява на доказани и на млади талантливи творци. Важен акцент в него е творческият диалог между авторите от различни направления в изкуството и културата. Мисията на форума е не само да вдъхновява, да провокира размисъл, да извисява съзнанията и душите, а и да образова и възпитава естетически вкус и да утвърждава духовни и морални ценности.

Въпреки многобройните месеци на „културно мълчание“, заради пандемията от Ковид-19, Плевенска артсцена „Измерения“ даде живот на вълнуващи стойностни събития. Прекрасни спомени остави у присътващите „Вечер на пътешественика“, в която пътуването по света беше със стиховете, пътеписите и фотообектива на двама заклети пътешественици – проф. д-р Георги Байчев и доц. д-р Сергей Илиев.

Вечер на пътешественика

Важна част от това приключение беше и китаристът Самуил Гелев, с който плевенската публика се срещна за пръв път, а той я зарадва със завладяващите си авторски композиции за акустична китара в стил New Age Flamenco. Присъстващите имаха рядката възможност да разгледат експозиция с уникални предмети от различни кътчета на света и прекрасна изложба с фотографии на проф. Георги Байчев, които бяха разиграни на томбола, а за всеки запечатан миг красота авторът разказа интересна история. Вечерта завърши с интернационална кухня (1 ноември 2019 г.)

От ляво надясно: Александрина Александрова, Кристияна Стоянова, Божидара Ивайлова и Весела Димова

В рамките на Плевенска артсцена „Измерения“ Весела Димова представи новата си стихосбирка „Когато въздухът е лунен“ с оригинален авторски рецитал. В магичния свят на поезията своите красиви изпълнения на живо вплетоха плевенски инструменталисти, певци и танцьори. С подходящи музикални произведения допълниха внушението на словото Божидара Ивайлова (флейта), Александрина Александрова (флейта) и Кристияна Стоянова (китара) – ученички от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен. Част от пъзела на интересната творческа вечер бяха и утвърдените и обичани плевенски творци Николай Михайлов (китара), Чавдар Вълков (цигулка), Боряна Бешева и Даниел Меса (класическо пеене) и Десислава Йотова и Милчо Петров (спортни танци). Вълшебното изживяване се случи на фона на красивите пейзажи на художничката Милена Русинова, чийто творчески път съвместява Плевен и Париж – за авторката това беше първа среща с плевенската публика (10 януари 2020 г.).

Весела Димова
Различни артисти и изкуства направиха представянето на книгата „Когато въздухът е лунен“ незабравимо.

По време на събитието беше реализирана мащабна благотворителна акция за издаване на стихосбирка на поета Димитър Цанов, който напусна този свят. Книгата „Не сега“ стана факт неотдавна и беше представена в зеления двор на Къщата на художниците в Плевен на 9 юли 2021 г., в присъствието на семейството на автора и ценители на стойностната поезия.

Мащабното творческо завръщане „При българския корен“ събра цветовете на родното: песни, танци, носии, шевици, слово. В деня след красивия празник Баба Марта и в навечерието на Освобождението на България от турско робство екипът на Сдружение „Духът на Плевен“ припомни откъде от векове извира същността ни на българи, мъдростта и уникалността ни на народ – древен и славен, и кои са вечните ценности, които са най-верният коректив на пътя ни напред. Писна гайдата на изявения млад музикант от Плевен Христо Христов, който е част от ансамбъл „Тракия“, а обичаният народен певец Димитър Кермедчиев от село Момчиловци, Смолянско, донесе магията на Родопите.

Димитър Кермедчиев, Христо Христов
От ляво надясно: Христо Христов, Димитър Кермедчиев, Адриан Филипов и Ивелина Радионова

Участваха още Танцов състав „Чародейка“ с художествен ръководител и хореограф Десислава Цветкова – Русева и оркестър в състав Йордан Лазаров (акордеон), Дарина Цекова, (гъдулка) и Валентин Бунов (тъпан).

Танцов ансамбълл "Чародейка"

В годината, в която България чества 170 години от рождението на народния поет Иван Вазов, авторите на събитието с вълнение посегнаха към прекрасните му стихове за Родината и нейните герои и към природните му описания, за да припомнят на публиката непреходните им свежест, красота и послания. В ролята на патриарха на българската литература се превъплъти талантливият български актьор Адриан Филипов. Словото на Вазов оживя подобаващо, хвърли мост през вековете и влезе в творчески диалог с патриотичните творби на съвременната българска авторка Ивелина Радионова от Провадия. Вдъхновяващата красота на народното творчество се прояви и чрез изложба на стари престилки от Плевенския край.

Димка Дилкова (вляво), Галя Йошовска (вдясно) и тяхната майка (в средата).
Димка Дилкова (вляво), Галя Йошовска (вдясно) и тяхната майка (в средата).
Димка Дилкова и Галя Йошовска - изложба

Наследници на неизчерпаемия гений на българката, учителките Димка Дилкова и Галя Йошовска от Плевен впечатлиха посетителите с уникални авторски мартеници, бродирани ризи с български шевици, бижута, несесери и други предмети на приложното изкуство.

По повод Националния празник на Р България на вниманието на публиката беше и интересна изложба за Руско-турската освободителна война със стари книги – първи издания, спомени на опълченци и книги за войната, ордени, снимки на опълченци и копие на Самарското знаме. Експонатите бяха предоставени за експозицията от личната колекция на проф. д-р Георги Байчев, който притежава над 400 книги от български автори – първи издания (2 март 2020 г.).

На Първа пролет, сред красотата на цъфналите овошки и цветя, художничката Милена Русинова се осмели да направи първата си самостоятелна изложба – масло и акварел, като се довери за представянето й на Сдружение „Духът на Плевен“ и платформата на културния форум Плевенска артсцена „Измерения“. Вернисажът беше онлайн, тъй като културата беше на стоп-кадър (20 март 2020 г.)

 Милена Костуркова

Сдружение „Духът на Плевен“ представи по неповторим начин новата стихосбирка „Водните лилии на паметта“ на Хайри Хамдан, както и неговия неиздаден по това време роман „Лешникови градини“.

Хайри Хамдан

Другият специален участник в творческата вечер беше единственият български дервиш – Васил Тосев, който сподели интересни факти от живота си, както и мисли за суфизма под формата на интервю на журналистката Даниела Дочева. На финала дервишкият танц сема, който представи под звуците на специална музика, омагьоса аудиторията (18 септември 2020 г.).

Васил Тосев

Вечерта „Където бях и пак ще бъда“ със стихове на Георги Атанасов и цигулката на Лъчезар Атанасов представи за пръв път пред плевенска публика двамата творци. В рецитала участва и известната поетеса Весела Димова. Въздействието на словото допълни вълшебната цигулка на младия музикант Лъчезар Атанасов, който учи в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София – в класа на световноизвестния проф. Йосиф Радионов (2 октомври 2020 г.)  

Георги Атанасов и Весела Димова
Георги Атанасов и поетесата Весела Димова

След втора пауза за изкуството (октомври 2020-май 2021 г) културният форум Плевенска артсцена „Измерения“ отново впечатли своите почитатели със силно събитие. Творческата среща „Призваните да служат: Паисий, Левски и Ботев в книгите на Неда Антонова“ поставивъв фокуса на вниманието последният й роман „Безмълвие“, разказващ за греховната младост на Паисий Хилендарски. За атмосферата на събитието допринесоха с красиви изпълнения на църковнославянски песнопения артист-хористи от Общински хор „Гена Димитрова“ – Плевен, с диригент Анелия Дечева. Божидар Йорданов, студент във втори курс по фармация в плевенския Медицински университет, пресъздаде молитвата на Паисий към Бог в минутите на върховно вълнение и смирение, преди да захване своя чутовен труд (20 май 2021г.).

Писателката Ана Боянова представи новата си книга „Библия за прелюбодейци“ пред плевенска публика, а заедно с дуетната си половинка Емил Калев – и песни от новия им музикален албум „Nostalgia“. По време на събитието прозвучаха откъси от книгата, преплетени с красиви стихове на авторката. Словото беше подкрепено красиво от вечни песни от Средиземноморието в изпълнение на двамата творци. Общото внушение на вечерта допълни изложбата с художествени фотографии „Любов без име“ на младата и талантлива авторка от Плевен Габриела Илиева, която за пръв път представи свои работи в родния си град (16 юли 2021 г.)

Габриела Илиева
Автор: Габриела Илиева

Търсен и желан партньор, Сдружение „Духът на Плевен“ се отзова и на няколко покани от творци и творчески организации за реализиране на партньорски културни проекти. Съвместно с Творителница „О`Писменехъ“, създадена от Диян Павлов – Джими, реализираха връчването на първата годишна награда „О`Писменехъ!“ за цялостно творчество – на поетесата Весела Димова, което се състоя на 10 юни 2020 г. Отличието беше изненада за нея, както и специално подготвния рецитал с нейни стихове от всичките й 18 стихосбирки – по едно произведение от всяка. Обединени от темата за любовта, те представиха погледа на авторката през годините – като тийнейджърка, младо момиче и зряла жена. За музикалния щрих на вечерта се погрижиха флейтистките Божидара Ивайлова – ученичка в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, и Женя Добрикова – музикант в Плевенската филхармония.

Весела Димова

Тази година – 2021 г., наградата на Творителницата беше връчена на известния български архитект Иван Стефанов, който е автор на Художествена галерия „Илия Бешков“, Панорама „Плевенска епопея 1877“ в Плевен и десетки други емблематични сгради в града и страната ни. Беше представена и петата му книга с разкази „Ескизи от един живот“. Част от събитието беше и изложба с негови архитектурни проекти и макети, рисунки, акварели и карикатури. „Духът на Плевен“ отново беше част от събитието (30 юни 2021 г.).

архитект Иван Стефанов

Пленерът „Пространство и време“ 2020 се проведе за поредна година в Двореца в Балчик по идея на плевенския художник Огнян Кузманов с любезното съдействие на домакините и подкрепата на спомоществователи, сред които и Сдружение „Духът на Плевен“ в лицето на доц. Емилияна Конова. Събитието завърши с впечатляващата изложба живопис „Дух и материя“, която озари с позитивна енергия и морски пейзажи Каменната зала в Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в град Балчик. Експозицията беше посетена от любители и ценители на изобразителното изкуство, присъстваха Галя Георгиева – организатор на международни фестивали, културни дейности и специални събития в „Двореца“, журналисти и авторите на творбите. „Дъхът на Плевен“ беше медиен партньор на пленера (22-27 юни 2020 г.), както и на тазгодишното му издание, състояло се на 15-22 юни 2021 г. с участието на изявените автори Огнян Кузманов, Милена Костуркова, Димитър Райколов, Ангелина Недин, Петър Петров, Тереза Зиковска, Румен Дешев и Анна Васева. 

Изложба "Дух и материя", Двореца - Балчик
Изложба „Дух и материя“ 2020, Двореца – Балчик. От ляво надясно художниците: Димитър Райколов, Теменужка Димова, Милена Костуркова, Огнян Кузманов, Галя Георгиева (организатор на културни събития в „Двореца“) и Живко Желязков.

Изложбата “Нюанси на времето“ на плевенския художник Огнян Кузманов озари с пролетно настроение галерия „РосАрт“ (хотел „Ростов“) в Плевен. Паралелно беше представена и вдъхновяваща живописна колекция с творби на Кузманов и художничката Милена Костуркова. Вернисажът се състоя на 21 март 2021 г., неделя. Изложбата е пътуваща и посети различни градове на страната. Реализацията на артсъбитието стана възможна след спечелване на проект, финансиран от Министерството на културата чрез програмата „Творчески инициативи“ за подкрепа на независими артисти от различни сфери на изкуството на Национален фонд „Култура“. Медиен партньор на проекта беше информационният сайт за изкуство и култура „Духът на Плевен“ (21 март 2021 г.).

Изложба “Нюанси на времето“ на Огнян Кузманов.

„Духът на Плевен“ е и медиен партньор на социалния формат „Тя в Плевен“, чиято мисия е да представя активните жени в града, да вдъхновява и подкрепя, да вдъхва вяра в собствените възможности и да създава позитивни социални връзки между тези, до които достигнат идеите му.  

Даниела Табакова
Д-р Даниела Табакова – гост на „Тя в Плевен“

Радост, вълнение и вдъхновение предизвика този месец срещата в Плевен с диригента Найден Тодоров, директор на Софийска филхармония. Поводът за нея беше представянето на първата му книга с фантастични разкази „Полъх от ангели“. В уютното фоайе на читалище „Съгласие 1869“ се събраха почитатели на изкуството, сред които и музиканти от града и страната. Честта да представи тази необикновена творба в рамките на културния форум Плевенска артсцена „Измерения“ се падна на Сдружение „Духът на Плевен“ в партньорство с Плевенската филхармония (17.092-21 г.).

Среща с маестро Найден Тодоров и неговата първа книга „Полъх от ангели“.

Равносметката за дейността на Сдружение „Духът на Плевен“ ни дава увереност, че нашият проект ще пребъде и ще намира все повече съмишленици и подкрепа. За малкото време от своето съществуване „Духът на Плевен“ се превърна в разпознаваема марка, която се свързва с качество, непреходни ценности и високо ниво.

Благодарим на многобройните си почитатели от Плевен, България и чужбина за позитивната енергия, уважението и прекрасните думи на признателност, с които ни окриляват да продължим да следваме пътя на изкуството, културата и красотата!

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here