Документалният филм „100-годишна граница“ на младежкия плевенски проект „Околобългарско“ е преведен на английски език

0
543
Околобългарско

Документалният филм „100-годишна граница“ на младежкия плевенски проект „Околобългарско“ вече е преведен на английски език. Лентата е резултат от втората обиколка на България на 5-има младежи и е качена на платформата на инициативата във Фейсбук. Ванин Нейков, Антонио Йорданов, Жанин ал Шаргаби, Виктор Цолов и Антонина Лозанова посещават ключови за българската история райони, които страната ни е изгубила след Ньойския мирен договор. Сто години след една национална катастрофа, екипът на проекта видя как живеят хората, останали оттатък границата – в Западните покрайнини, и им даде думата, за да разкажат за събитията, за съдбите си и да споделят ценностите, в които не са спирали да вярват.

Филмът получи високи оценки не само за професионалното му създаване, но преди всичко за неговото съдържание – исторически правдиво и интригуващо поднесено. Особено ценни са разказите от първо лице на потърпевшите, споделените им вълнения, болки и откровения, които докосват сърцата на зрителите и просълзяват.

„Документалният филм е за регион на Балканите, но повдига универсални въпроси, засягащи хората, народите, мира и единството. Надяваме се да му се насладите и да споделите обратната си връзка с нас“, обръщат се към зрителите младежите.

На 1 юли 2020 г. техният проект „Околобългарско“ навърши две години. „Две години не е малко време и много неща ни се случиха през тях. Част от тях се опитаха да ни отчаят, да ни откажат от това, което правим. Близки и познати хора ни разочароваха. В същото време обаче изградихме връзки с напълно непознати хора. Хора, които с действията и начинът си на мислене, ни дават увереност да продължаваме. А ние ще продължим. Ще продължим, докато не видим нашето общество такова, каквото е в главите ни. Честно, справедливо, сигурно и проспериращо“, категорични са авторите на инициативата.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here