Добрият пример: 250 гвардейци се включиха в честването на 148-та годишнина от Новоселското въстание в Априлци

0
92
Община Априлци - Новоселско въстание


На 11 май 2024 година Община Априлци организира тържествена честване на 148-та годишнина от Новоселското въстание – част от великата епопея на Априлското въстание, което през 1876 година заяви волята на българския народ за свобода и независимост, информират от Община Априлци. Организаторите и участниците в събитието се поклониха пред героичното ни минало и отдадоха уважение и признание към онези, които са платили най-високата цена за свободата ни.

В честванията се включиха 250 души от  Националния гвардейски състав, Гвардейският представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили, Младежкият гвардейски отряд „Габрово“, както и младежи и деца от СУ „Васил Левски“ в гр. Априлци. Проявите привлякоха множество официални гости, сред които народни представители, почетни консули, представители на съдебната власт.

Денят започна с поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите в Новоселското въстание в местностността “Черен паметник“ – кв. “Зла река”. Впечатляващ беше концертът на Гвардейския представителен духов оркестър, последван от рецитал на учениците от СУ „Васил Левски“ и изпълненията на детската вокална група “Балкански букет“.

Вечерта продължи с концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили, а събитието достигна своя кулминационен момент с тържествената проверка и последващата заря. Небето над Априлци бе възпламенено и се превърна в символ на вечната светлина на свободата.

Честването не е просто спомен за миналото, а и подчертаване на настоящото значение на свободата и независимостта, както и на устойчивата връзка между поколенията, които носят в сърцата си своята история. Всеки момент от програмата е изпълнен с дълбока почит и национална гордост и утвърждава общата ни отговорност да пазим и уважаваме историята и идеалите, за които са се борили нашите предци.

На тази дата Априлци и България отново доказаха, че историческата памет остава жива и че уроците на миналото са вечни водачи към бъдещето, коментират по повод честването от Община Априлци.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here