До края на 2019 г ще е готов архитектурният проект за ремонт на родната къща на Гена Димитрова в село Беглеж

0
1046
Къщата на Гена Димитрова в село Беглеж

До края на 2019 г ще е готов архитектурният проект за ремонт на родната къща на световноизвестната оперна певица Гена Димитрова в плевенското село Беглеж. Голямата новина съобщи за „Духът на Плевен“ нейната осиновена племенница Милена Стойкова. Проектът се изработва от архитектурно студио „Atelie DUO“ и се финансира от фондация „Гена Димитрова“ .

„Фондацията е поела ангажимента да изработи и да дари архитектурен проект на Община Плевен. Понеже къщата е паметник на културата, всяко действие по нея трябва да бъде одобрено от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Проектът трябва да бъде одобрен и от надзорна фирма. Стъпките в правилната посока се движат и с помощта на Община Плевен, защото тя е официален собственик на къщата на Гена Димитрова в село Беглеж. След всички изброени процедури ще се търсят и начини за финансиране на ремонта.“, поясни Стойкова.

Гена Димитрова

В началото на 2019 година фондация „Гена Димитрова“ участва в националната кампания „България дарява“, за да набере средства за изработването на архитектурния проект за ремонт на къщата на примата. „Тогава събрахме някакви средства, но те не са достатъчни. Повечето от тях ще осигуря аз през фондацията“, допълни Милена Стойкова.   

След подготовката на цялата документация ще бъде направена и количествено-стойностна сметка от строителна фирма, която ще даде представа за необходимите средства за ремонта на сградата. Крайната цел на начинанието е къщата на световноизвестното драматично сопрано да се превърне в музей. „Смятаме едната част да е мултифункционална зала, в която да се правят събития, като камерни концерти, рецитали и други. В експозиционната част ще са автентичните мебели, които са там и са запазени много добре. Ще има народни носии на семейството й, които са предавани от поколение на поколение. Ще допълним и с по-съвременни предмети, част от световната й кариера – това допълнително ще се прецени с институцията, която ще отговаря за този музей. Къщата може да е филиал към Регионалния исторически музей в Плевен“, информира още Милена Стойкова.  

Родната къща на Гена Димитрова е в добро състояние. Кметът на село Беглеж Георги Данов има огромното желание да се случат подходящите събития и съдейства с всичко необходимо това да се случи. Обектът се охранява, има и назначен човек, който почиства и поддържа помещенията в сградата.

Освен ремонта на родната къща на примата и превръщането й в музей, другото значимо дело, с което се е заела Милена Стойкова, е да подготви личния архив на примата за предаване на Държавен архив – София. „В комуникация сме с тях, но преди да започна предаването от началото на 2020 година, искам да сканирам всичко, за да остане за фондация „Гена Димитрова“. Така че поетапно ще подавам нещата. Архивът на Гена Димитрова е много голям, съдържа и много аудиозаписи. Години ще ми отнеме да прегледам и прослушам всичко. Още не знам къде ще предам записите, защото Държавният архив не приема такива“, информира Стойкова.  

Фондация „Гена Димитрова“ изпраща 2019 година с още една добра вест. На 14 декември 2019 г. във Виена (Австрия) беше открита паметна плоча на великата българска оперна певица. Възпоменателният знак с надпис на български и на немски език е поставен върху сградата на улица “Mühlgasse“ 22, където се намира домът на Гена Димитрова – в него тя живее в периода 1985-2005 г. Проектът „Паметна плоча на Гена Димитрова във Виена” и разходите по организирането и осъществяването му са изцяло поети от Сдружение „Лилавият лебед” с председател Александър Александров и неговите членове.

Събитието уважиха българският посланик в Австрия Н. Пр. д-р Иван Сираков, бившата зам.-министър на външните работи и настоящ ръководител на Постоянното представителство на България в ООН, ОССЕ и международните организации със седалище във Виена посланик Емилия Кралева, бившият посланик на Австрия в София д-р Георг Потика, представители на културни институти на Италия и Русия, много оперни певци и приятели на семейството на Гена Димитрова, както и нейната сестра Надка Русева и осиновената й племенница Милена Стойкова.

Към делото са съпричастни още оперният певец Апостол Миленков и Мирослав Семков, който е в основата на изработването и поставянето на мемориалния знак, както и свещеникът Иван Петкин от Българската православна църковна община „Св. Иван Рилски“ във Виена. Всички бяха единодушни, че Гена не присъства физически между тях, но е жива в сърцата на почитатели си и в този ден е събрала на едно място хора от близо и далече с различни националности.

Събитието е пример за това как българската общност във Виена се е обединила около едно значимо за българската култура дело. „Моето съдействие се изразяваше в това да се свържа с домоуправителя на сградата и до го помоля да изпрати писма на всички съседи със запитване дали са съгласни да бъде поставена паметната плоча. Всички бяха съгласни и документите бяха внесени във Виенска община, която даде разрешение за поставяне на паметната плоча“, информира Милена Стойкова. Паралелно с това Виенска община поема ангажимент да се грижи за този паметник на българското изкуство и култура.

След откриването на паметната плоча последва премиерната за Австрия прожекция на филма „Обич за Гена“ с автор Димитър Сотиров и продуцент и оператор Милена Стойкова. Виена е третата европейска столица извън България, в която е прожектирана лентата след Берлин и Братислава. Филмът показва много от изпълненията на великото драматично сопрано, а прожекцията й в Балната зала на Консерватория „Прайнер“ предизвиква бурни аплодисменти сред зрителите. Във фоайето пък е подредена фотоизложба с повече от 20 фотоса, които разказват за знакови изяви на Гена Димитрова – от дебюта й на софийска сцена в „Набуко“ през 1967 година до най-престижните оперни театри като Метрополитън опера, Ла Скала, Ковънт Гардън, Арена ди Верона, Мелбърн, Каракас с партньори като Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Пиеро Капучили.

През 2021 година България, а и всички почитатели на световноизвестното драматично сопрано Гена Димитрова по света ще отбележат 80 години от рождението й.

Снимки от откриването на паметната плоча: Сдружение „Лилавият лебед”

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here